ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκαλύψεις για απαλλαγή του από το πόθεν έσχες

«Δεν παραιτούμαι», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

Το ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου που είχε κληθεί σήμερα να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον προϋπολογισμό της Αρχής, ό,τι δεν θεωρεί πως πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του.

«Δεν παραιτούμαι», δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ

«Δεν προτίθεμαι να παραιτηθώ από τη θέση μου για μια παράνομη άσκηση ποινικής δίωξης. Έχω τη συνείδησή μου καθαρή και δεν την βαραίνει τίποτε», είναι η φράση που πολλές φορές ο κ. Γεωργίου χρησιμοποίησε για να απαντήσει σε όσους βουλευτές αναρωτήθηκαν πως παραμένει στη θέση του αν και έχει ασκηθεί δίωξη σε βάρος του και μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα.

Όμως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ χαρακτήρισε την άσκηση δίωξης παράνομη με βάση το ενωσιακό δίκαιο αλλά και την ελληνική ποινική δικονομία. Πολλές από τις ερωτήσεις που υπέβαλαν οι βουλευτές ερμηνεύονται ως άσκηση πίεσης στον κ. Γεωργίου για να παραιτηθεί. Όμως ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ όχι μόνο δήλωσε ότι παραμένει αλλά υπεραμύνθηκε της δικής του θητείας λέγοντας ότι την περίοδο που ηγείται της ΕΛΣΤΑΤ, τα δημοσιονομικά στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα. Η Eurostat τα έχει δημοσιεύσει έξι φορές χωρίς καμία παρατήρηση, είπε ο κ. Γεωργίου. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές, της ΝΔ ιδίως, να απαντήσουν αν αμφισβητούν τα στοιχεία με το εξής επιχείρημα.

«Στα στοιχεία αυτά της ΕΛΣΤΑΤ στηρίχθηκε η οικονομική στήριξη της χώρας. Αν αυτά τα στοιχεία δεν είναι σωστά τότε ίσως και η Ελλάδα να μην έπρεπε να πάρει τα χρήματα που πήρε και να πρέπει να τα επιστρέψει».

Το πόθεν έσχες 

Από τις απαντήσεις του κ. Γεωργίου προέκυψαν δύο πράγματα. Το πρώτο είναι ότι ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνεται στους υπόχρεους υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες. Το δεύτερο είναι ότι παρότι εργάζεται έχει εξαιρέσει τον εαυτό του από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. «Γιατί ένας δημόσιος λειτουργούς να μην δίνει πρώτος το καλό παράδειγμα; Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ μας ενημερώνουν ότι δεν καταβάλλετε ασφαλιστικές εισφορές. Από πού έχετε αντλήσει αυτή τη δυνατότητα», τον ρώτησε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Ο κ. Γεωργίου επεφύλασσε την απάντηση ότι ρώτησε αρμοδίως αν μπορεί να εξαιρεθεί και του απάντησαν θετικά. «Δεν θα είχα όφελος από τις εισφορές», είπε αφήνοντας εμβρόντητους τους βουλευτές. Είπε μάλιστα πως στην επιτροπή έχει κληθεί να ενημερώσει για τον προϋπολογισμό της ΕΛΣΤΑΤ και όχι να απαντήσει για... «προσωπικά του ζητήματα».

 

Το ΔΝΤ

Ο κ. Γεωργίου κλήθηκε να ενημερώσει και για την επαγγελματική του σχέση με το ΔΝΤ. Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είπε ότι έχει παραιτηθεί από το ΔΝΤ και δεν υπάρχει ασυμβίβαστο όσον αφορά στην αποκλειστική του απασχόληση στην ΕΛΣΤΑΤ. Εξήγησε ότι υπέβαλε την παραίτησή του από το ΔΝΤ στις 16.7.2010 και ανέλαβε καθήκοντα στην ΕΛΣΤΑΤ στις 2.8.2010. Είπε ακόμη ότι είχε ζητήσει άδεια άνευ αποδοχών από το ΔΝΤ μέχρι 10.12.2010.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.