ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Εκείνο το καλοκαίρι

Ήταν το τελευταίο ανέμελο καλοκαίρι. Το πανηγύρι με τις κόρνες , οι ελληνικές σημαίες κρεμασμένες στα παράθυρα, τα ραδιόφωνα στη διαπασών, η διάθεση μας στα ύψη. Ακόμα και εκείνοι που είχαν αντιρρήσεις, λύγισαν κάτω από  το εμβληματικό «Σήκωσε το το τιμημένο» που φώναζε ένας ολόκληρος λαός στο Χαριστέα.

Τρελοί και ευτυχισμένοι ζούσαμε τον απόλυτο συλλογικό «μύθο». Το καλοκαίρι του 2004 οι Έλληνες έδιναν παντού τον καλύτερο τους εαυτό. Το έγκυρο CNN αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για τις αμφιβολίες του και ο αυστηρός επιθεωρητής Όσβαλντ να καταπιεί τη γλώσσα του.

Όμορφη πόλη, η Αθήνα του 2004, είχε μετατραπεί στον ιδανικό προορισμό. Ο επισκέπτης εκείνου του καλοκαιριού βρισκόταν σε μια πόλη μοντέλο. Το Κέντρο ήταν πεντακάθαρο, το Μετρό ήταν πάντα στην  ώρα του. Οι Αθηναίοι οδηγοί τηρούσαν ευλαβικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας  και δεν πλακώνονταν στα φανάρια.

Γήπεδα ξεφύτρωναν παντού , οι πολυκατοικίες ομόρφυναν, οι κήποι ζωντάνεψαν  και οι Αθηναίοι μεταμορφώθηκαν σε ιδανικούς οικοδεσπότες. Είπαμε η Ελλάδα έκανε το μεγάλο άλμα και οι εικόνες της Αθήνας ήταν σε πρώτη ζήτηση.

Το κλίμα αισιοδοξίας εκείνο το καλοκαίρι ήταν μεταδοτικό. Ακόμη και εκείνοι που   φώναζαν  για την ξέφρενη πορεία της χώρας,  ένιωσαν περηφάνια τη νύχτα που κορίτσια και αγόρια βγήκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας για το Euro. Ο ενθουσιασμός ήταν διάχυτος παντού. Σαν ένας άνεμος που φύσαγε και έδιωχνε ότι μας πλήγωνε, ότι μας χώριζε.

Εκείνο το καλοκαίρι ζήσαμε το μέγα θαύμα. Κάποια στιγμή πιστέψαμε ότι η νίκη ήταν γραμμένη στο DNA μας, ο Ρεχάγκελ  ήταν  Θεός και ανταλλάξαμε μεταξύ μας συγχαρητήρια. Ξεχάσαμε ότι  «μέγα θαύμα τρεις μέρες, το πολύ σαράντα μέρες».

Συνένοχοι στη χαρά, συνένοχοι και στη λύπη. Ποιος θα το φανταζόταν ότι λίγα χρόνια μετά το ΔΝΤ και το μνημόνιο θα έβαζαν ταφόπλακα στα όνειρα μας . Η ελληνική υπέρβαση θα ονομαζόταν ανευθυνότητα και αντί για τα εγκωμιαστικά σχόλια θα ακούγαμε τον εξάψαλμο.

Ξαναθυμήθηκα εκείνο το καλοκαίρι περπατώντας στο Κέντρο της πόλης. Ο ήλιος καίει παρόλο που τα μελτέμια ξεκίνησαν νωρίτερα. Ο Ιούλιος παραδοσιακά είναι ο μήνας για τα μπάνια. Μπουνάτσα η θάλασσα και η αμμουδιά είναι χρυσή. Είναι Πέμπτη. Βρίσκομαι στο Κέντρο μιας πόλης που σε τίποτα δε θυμίζει το γενέθλιο τόπο. Η Αθήνα μοιάζει με φρούριο. Ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Σόιμπλε. Κάποτε η Αθήνα υποδεχόταν τους επισκέπτες φίλους της. Τώρα , είναι έρμαιο των δανειστών της.

Ποιος θα σηκώσει το γάντι σε αυτή την απειλή, η οποία διαλύει τα εθνικά κράτη και υπερβαίνει το κράτος δικαίου;   Στο Περιστέρι, στο Κερατσίνι, στην Καλλιθέα, το πολυδιαφημιζόμενο success story είναι χωρίς αντίκρισμα. Σκοντάφτει στο νέο κύμα «προγραφών», στον εφιάλτη της «διαθεσιμότητας». Πλεονάζοντες καθηγητές , υπεράριθμοι μαθητές, ένας κοινός παρανομαστής. Οι αφανείς ήρωες του σήμερα. Κομμάτια από το ίδιο ψηφιδωτό ενός κόσμου χωρίς αύριο.

Ανεβαίνω την Ακαδημίας και στρίβω  Σίνα. Σε εκείνη τη στάση των λεωφορείων κόλλησε το βλέμμα μου. Ένα κομμάτι του παρελθόντος μου  βρισκόταν στην αποβάθρα.  Ήταν μια ζεστή  καλοκαιρινή μέρα.  Από εκείνες που μένουν στη μνήμη. Θα πηγαίναμε στη θάλασσα με το λεωφορείο της γραμμής.   Ο μπαμπάς δεν είχε αποκτήσει ακόμα το οικογενειακό αυτοκίνητο. Το καλοκαίρι ήταν  στο φόρτε του και το έβλεπες παντού. Λίγο στις νωχελικές κινήσεις, στα αγουροξυπνημένα πρόσωπα που περίμεναν σχεδόν ευλαβικά το λεωφορείο για τη Βούλα. Μύριζα ήδη τη θάλασσα.

Ο αυτοκινητόδρομος  ξεδίπλωνε νωχελικά την γκρίζα κορδέλα του. Διασχίζαμε την παραλιακή κοιτάζοντας τον ήλιο  να γλιστρά κάτω από τη θάλασσα. Το πρόσωπο μου ακούμπησε στο απαλό λουλουδάτο φόρεμα της μαμάς. Κατεβήκαμε στην προτελευταία στάση. Ο ήλιος δεν καίει ακόμα. Το μικρό λιμανάκι λαμποκοπά στο γαλάζιο πρωινό φως. Η φωνή του πλανόδιου που πουλάει πορτοκαλάδες και γκαζόζες ανακατεύεται με το κύμα. Ο κόσμος τρώει παγωτό στην αμμουδιά.    Κοιτάω τη θάλασσα που λαμπυρίζει. Βλέπω ότι θέλω ακριβώς να δω.

Είναι ανάποδη εποχή κι ωστόσο

Καθώς τα νερά σ’ένα πλοίο που βυθίζεται

Η ομορφιά εισβάλλει από παντού

Γιάννης Πατίλης «Το τραγούδι δεν σταματά ποτέ»

 

 

 

.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Εκείνο το καλοκαίρι - Inside News! - Inside News! 30/07/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> Πηγή: Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, παραπολιτικά. […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.