ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακαδημαϊκοί: Ο Ερντογάν δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα

Η Άγκυρα μετέτρεψε την Αγ. Σοφία Τραπεζούντας σε τζαμί-Έντονες αντιδράσεις

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν σε τζαμί την Αγία Σοφία Τραπεζούντας.

Η Άγκυρα μετέτρεψε την Αγ. Σοφία Τραπεζούντας σε τζαμί-Έντονες αντιδράσεις

Η δικαιοδοσία του ναού μεταβιβάστηκε με δικαστική απόφαση από το υπουργείο Τουρισμού στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, η οποία με τη σειρά της αποφάσισε την επαναλειτουργία του ως τζαμί, έπειτα από περίπου μισό αιώνα.

Αίτηση ακύρωσης  της εν λόγω απόφασης κατέθεσαν στην Εισαγγελία Τραπεζούντας οι κάτωθι τοπικοί φορείς:  Εξωραϊστικός Σύλλογος "Ayasofyalılar",  Σύλλογος Τέχνης,  Ίδρυμα Παιδείας, Πολιτισμού και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Πρόεδρος της συνοικίας Φατίχ και το Αρχιτεκτονικό Τεχνικό Επιμελητήριο.

Στην αίτησή τους υποστηρίζουν, πως η μετατροπή του ναού σε τζαμί αντίκειται στο  Νόμο 2863 περί Προστασίας των Πολιτιστικών και Φυσικών Μνημείων.

Στην Αγία Σοφία Τραπεζούντας τελέστηκε την περασμένη Παρασκευή (28/6) προσευχή για πρώτη φορά μετά το 1961 που μετατράπηκε σε μουσείο. Στη διάρκεια της προσευχής η εικονογραφία στους τοίχους καλύφθηκε με ένα σύστημα κουρτινών.

Ο Ενγκίν Ακγιουρεκ, καθηγητής Βυζαντινής Τέχνης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι με την απόφαση της αυτή «συνεχίζει» την Άλωση της Τραπεζούντας και δείχνει ότι δεν ανέχεται τη διαφορετικότητα. Ο ίδιος επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα κτίσμα που είναι παγκοσμίως γνωστό και πως μαζί με τη Μονή Σουμελά αποτελούν τα δύο σημαντικότερα βυζαντινά μνημεία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.