ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συναγερμός στους επιστήμονες

Κάθε χρόνο λιώνουν 300 δισ. τόνοι πάγου

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για το γεγονός ότι, περίπου 300 δισεκατομμύρια τόνοι από πάγο λιώνουν κάθε χρόνο στους πόλους της Γης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε την τελευταία δεκαετία περιβαλλοντικός δορυφόρος Grace.

Κάθε χρόνο λιώνουν 300 δισ. τόνοι πάγου

Εκφράζεται η ανησυχία ότι, η διαδικασία αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ. Μπερτ Βούτερς από το πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, «χρόνο με το χρόνο η συνεισφορά της τήξης των πάγων στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας συνεχώς μεγάλωνε».

Η σχετική έρευνα δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Geoscience, αν και κανείς μέχρι στιγμής να υποδείξει με βεβαιότητα την αιτία που προκαλεί το λιώσιμο των πάγων. Μερίδιο ευθύνης στην εξέλιξη του φαινομένου μπορεί να έχουν τα ωκεάνεια ρεύματα ή μετεωρολογικά συστήματα στον βόρειο Ατλαντικό.

Η παγοκάλυψη στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική αντιστοιχεί στο 95,5% των πάγων της Γης και σε περίπτωση που οι πάγοι αυτοί έλιωναν εντελώς, τότε η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε 63 μέτρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.