ΕΛΛΑΔΑ

Τοπ ελαιόλαδο και με τη ...βούλα

Το «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής» έγινε ΠΟΠ

Η ονομασία «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής» (Agoureleo Chalkidikis) καταχωρίστηκε ως ΠΟΠ, στο Ενωσιακό Μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ), όπως ορίζει ο Εκτελεστικός Κανονισμός 581/2013 της Επιτροπής της 17ης Ιουνίου 2013, ύστερα από αίτηση της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Χαλκιδικής.

Το «Αγουρέλαιο Χαλκιδικής» έγινε ΠΟΠ

Επιπλέον, όποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να κάνει χρήση της συγκεκριμένης ονομασίας, της ένδειξης Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και του ενωσιακού συμβόλου, θα πρέπει πρώτα να έχει ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (πρώην AGROCERT) με τη διαδικασία που προβλέπεται στην ΚΥΑ 261611/07-03-2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

To «Aγουρέλαιο Χαλκιδικής» προστίθεται σε μια σειρά άλλων ελληνικών ποιοτικών προϊόντων, όπως η φέτα, το ελαιόλαδο τα οποία παράλληλα είναι προϊόντα ΠΟΠ ή γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) και τα οποία αποτελούν ένα σύνολο διατροφικών προϊόντων που χαρακτηρίζουν τις δυνατότητες και την ισχυρή παράδοση της ελληνικής γεωργίας σε ποιοτικά προϊόντα παγκοσμίως. Επισημαίνεται ότι το εν λόγω αγουρέλαιο είναι ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόν των γηγενών ποικιλιών «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και «Χαλκιδικής» και η ζώνη παραγωγής του καλύπτει ολόκληρο το νομό Χαλκιδικής.

Η ιδιαιτερότητα του προϊόντος έγκειται στη χαμηλή οξύτητα, το λαμπερό πράσινο χρώμα, το λιγότερο επιθετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ, με αίσθηση εξωτικών φρούτων (μπανάνας) και φρεσκοκομμένων χόρτων, με λεπτή και ευχάριστη πικρή και πικάντικη γεύση, το οποίο το διαφοροποιεί σημαντικά από άλλα αγουρέλαια περιοχών και το καθιστά σαφώς αναγνωρίσιμο, όπως και η μεγάλη διατηρησιμότητά του.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.