ΚΟΣΜΟΣ

Απέρριψε το αίτημα ασύλου η Γερμανία

Σνόουντεν:«Κινδυνεύω στις ΗΠΑ»

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν αιτιολογεί το αίτημά του στην Πολωνία για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Το απέρριψε η Γερμανία.

Σνόουντεν:«Κινδυνεύω στις ΗΠΑ»

Από αεροδρόμιο της Μόσχας, όπου παραμένει, ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών σημειώνει σε επιστολή του ότι «κινδυνεύει να διωχθεί», ακόμη και να θανατωθεί από τις ΗΠΑ, αν πρέπει να επιστρέψει εκεί.

«Σας γράφω για να σας ζητήσω άσυλο, λόγω του κινδύνου να διωχθώ από την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους πράκτορές της επειδή αποφάσισα να δημοσιοποιήσω σοβαρές παραβιάσεις του Συντάγματος από αυτήν την κυβέρνηση», αναφέρει ο Σνόουντεν σε αυτήν την επιστολή, η οποία απευθύνεται στο πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών, όπου εστάλη με φαξ, και δόθηκε στην δημοσιότητα.

Ο Σνόουντεν αναφέρεται στην εν εξελίξει δίκη του στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, ο οποίος επίσης είχε αποκαλύψει αμερικανικά μυστικά έγγραφα και υποστηρίζει πως είναι απίθανο να έχει μία δίκαιη δίκη ή μια αρμόζουσα συμπεριφορά πριν την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Σε δήλωσή του που δημοσιεύτηκε χθες στον ιστότοπο Wikileaks, την πρώτη από τότε που έφυγε από το Χονγκ Κονγκ, ο Σνόουντεν κατηγορούσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι «ασκεί πιέσεις στους ηγέτες» των χωρών στις οποίες έχει ζητήσει άσυλο, αλλά δεν αναφερόταν στον κίνδυνο δίωξής του ούτε της επιβολής «ισόβιας κάθειρξης» στις ΗΠΑ.

Η Πολωνία δεν θα τού χορηγήσει πολιτικό άσυλο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σάντοσλαβ Σικόρσκι, ενώ όπως έγινε γνωστό και η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε και επίσημα σήμερα το αίτημα για χορήγηση πολιτικού άσυλου που είχε υποβάλλει ο Εντουαρντ Σνόουντεν.

«Δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις υποδοχής» αναφέρουν στο βραχύ, κοινό, ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε και Χανς-Πέτερ Φρίντριχ.

«Απορρίφθηκε το αίτημα υποδοχής του κ. Σνόουντεν» αναφέρει το ανακοινωθέν που εξέδωσε το υπουργείο των Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Προγενέστερα άλλα τέσσερα κράτη (Βραζιλία, Ινδία, Ολλανδία και Πολωνία) είχαν απορρίψει ήδη επισήμως το ίδιο αίτημα.

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: «Κινδυνεύω στις ΗΠΑ» - Inside News! - Inside News! 02/07/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.