ΚΟΣΜΟΣ

Εκτός μάχης ένας από τους κυριότερους επικριτές του Πούτιν

Ρωσία: Ένοχος για υπεξαίρεση ο Αλεξέι Ναβάλνι

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο κυριότερος επικριτής του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κρίθηκε σήμερα ένοχος για κατάχρηση εξουσίας και δημοσίου χρήματος, σε μία δίκη που ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι πολιτικά υποκινούμενη εξαιτίας της αντικυβερνητικής του στάσης.

Ρωσία: Ένοχος για υπεξαίρεση ο Αλεξέι Ναβάλνι

To Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα τον Αλεξέι Ναβάλνι  σε πενταετή ποινή φυλάκισης.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου και αστυνομικοί τον οδήγησαν εκτός της αίθουσας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει στο δικαστήριο να επιβάλει στον Ναβάλνι εξαετή ποινή κάθειρξης.

Ο 37χρονος Ναβάλνι καθόταν αμίλητος και έδειχνε προβληματισμένος όταν ο δικαστής ανακοίνωνε την απόφαση με την οποία ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση το 2009 περίπου 400.000 ευρώ σε βάρος της κρατικής εταιρίας υλοτομίας Kirovles, την εποχή που ήταν σύμβουλος του κυβερνήτη της Κίροφ.

«Το δικαστήριο, έχοντας εξετάσει την υπόθεση, κατέληξε ότι ο Ναβάλνι οργάνωσε ένα έγκλημα και...την κλοπή ιδιοκτησίας σε ιδιαίτερα μεγάλη κλίμακα», ανακοίνωσε ο δικαστής Σεργκέι Μπλίνοφ.

Στο Twitter, ο Ναβάλνι έγραψε ότι ο δικαστής απλώς επανέλαβε τις κατηγορίες που διατύπωσαν οι εισαγγελείς και συμφώνησε μαζί τους. «Επομένως...δεν θα υπάρξει καλό σενάριο με μία αθώωση».

Ο Ναβάλνι, ο οποίος έγινε γνωστός πέρυσι ως η πιο δυναμική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης με τις διαμαρτυρίες κατά του Πούτιν, έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να γίνει πρόεδρος και χθες έθεσε υποψηφιότητα για τις δημοτικές εκλογές στη Μόσχα τον Σεπτέμβριο.

Το αδίκημα για το οποίο κρίθηκε ένοχος επισύρει μέγιστη ποινή κάθειρξης δέκα ετών. Αν φυλακιστεί για έξι χρόνια ή περισσότερα, δεν θα μπορέσει να είναι υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2018.

Η δίκη του Ναβάλνι είχε αρχίσει στις 17 Απριλίου, αλλά αναβλήθηκε για μια εβδομάδα. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου έκανε εν μέρει δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης να τής δοθεί επιπλέον χρόνο, συγκεκριμένα ένας μήνας, για να μελετήσει το φάκελο της υπόθεσης.

Προβληματισμός στην ΕΕ

Την «ανησυχία» της για την καταδίκη του Ρώσου Αλεξέι Ναβάλνι, κυριότερου επικριτή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, εξέφρασε σήμερα η Ευρωπαϊκή 'Ενωση, εκτιμώντας ότι η καταδίκη αυτή εγείρει «σοβαρά ερωτήματα» για το κράτος δικαίου στη Ρωσία.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν 'Αστον «ανησυχεί με την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Αλεξέι Ναβάλνι και του συγκατηγορουμένου του Πιοτρ Οφιτσέροφ και ελπίζει ότι αυτή θα αναθεωρηθεί στη διαδικασία της έφεσης», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

«Οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν τεκμηριώθηκαν επαρκώς στη διάρκεια της δίκης», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της 'Αστον.

(Πληροφορίες ΑΜΠΕ)

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.