ΚΟΣΜΟΣ

Στους εξι νεκρούς και 30 τραυματίες παραμένει ο προσωρινός απολογισμός

Σιδηροδρομική τραγωδία στο Παρίσι

Πολύνεκρη τραγωδία συνέβη στο Παρίσι με τουλάχιστον έξι θύματα, όταν αμαξοστοιχία Ιντερσίτι, που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Λιμόζ εκτροχιάστηκε, κόπηκε στα δύο και το  ένα κομμάτι της προσέκρουσε στο σταθμό επιβίβασης. Σε τεχνικό λάθος της διακλάδωσης των γραμμών οφείλεται το δυστύχημα. Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι προσπάθειες διάσωσης.

Σιδηροδρομική τραγωδία στο Παρίσι

Σε αστοχία ενός μεταλλικού τμήματος στη διακλάδωση αλλαγής της σιδηροτροχιάς στην οποία βρισκόταν ο συρμός Παρισίων-Λιμόζ οφείλεται ο εκτροχιασμός του συρμού, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των γαλλικών σιδηροδρόμων (SNCF).

Οι προσπάθειες των διασωστών εστιάζονται ιδιαίτερα σε ένα από τα εκτροχιασμένα βαγόνια ανάμεσα στην αποβάθρα και τις γραμμές, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι κάτω από τα συντρίμμια του θα μπορούσαν να βρίσκονται εγκλωβισμένα και άλλα θύματα.

Οπως εξήγησε ο Νομάρχης της περιοχής Μισέλ Φιζό, ένας δυνατός γερανός αναμένεται να καταφθάσει από τη βόρειο Γαλλία μέσα στη μέρα. Το μηχάνμα αυτό θα αναλάβει να φέρει εις πέρας την ανύψωση του βαγονιού από τη στέγη του σταθμού.

Για την ώρα πάντως, ο προσωρινός απολογισμός παραμένει στους 6 νεκρούς και 30 τραυματίες εκ των οποίων οι 11 σοβαρά.

Στις 12 το μεσημέρι οι Γάλλοι τίμησαν τη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους με ενός λεπτού σιγή, που τηρήθηκε σε όλους τους συρμούς και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς. Το δυστύχημα αμαύρωσε την χθεσινή πρώτη μέρα της μεγάλης εξόδου για τις καλοκαιρινές διακοπές.

«Οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι (SNCF) είναι υπεύθυνοι για την ασφάλεια ζωής των επιβατών και προς αυτήν την κατεύθυνση ενεργούμε» δήλωσε μέσα στο ο πρόεδρος Γκιγιόμ Πεπί, σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία ανήγγειλε και τα μέτρα για τις αποζημιώσεις των επιβατών, όπως και τις πρώτες εκτιμήσεις των τεχνικών εμπειρογνωμόνων της εταιρείας SNCF για τα αίτια του εκτροχιασμού.

Το πρόβλημα εντοπίσθηκε στο σημείο μεταγωγής για την αλλαγή κατεύθυνσης των γραμμών που ευρίσκεται 200 μέτρα πριν τον σταθμό. Εκεί ένα μεταλλικό στοιχείο βάρους περίπου 10 κιλών που λειτουργεί ως άγκιστρον, αποδεσμεύθηκε και σφηνώθηκε στο κέντρο του συστήματος μεταγωγής με συνέπεια τον εκτροχιασμό της αμαξοστοιχίας.

«Αυτή η σφήνα, είδος ατσάλινου άγκιστρου, που συνδέει τις δυο σιδηροτροχιές στις βελόνες της διακλάδωσης, είχε μετακινηθεί και βγήκε από τη βάση της», επεσήμανε ο Πιερ Ιζάρ, γενικός διευθυντής υποδομών της εταιρείας, έπειτα από τις πρώτες γνωματεύσεις των ειδικών χθες βράδυ.

Στο πλαίσιο αυτό, η SNCF ανακοίνωσε πως θα γίνει τεχνικός έλεγχος σε 5.000 παρόμοια τμήματα στο σιδηροδρομικό της δίκτυο.

«Η αποσταθεροποίηση αυτού του άγκιστρου στις διακλαδώσεις αποτελεί ακριβώς το αντικείμενο» της δικαστικής και τεχνικής έρευνας που έχει δρομολογηθεί, ανακοίνωσε ο πρόεδρος των γαλλικών σιδηροδρόμων Γκιγιόμ Πεπί.

Νωρίτερα είχε διευκρινιστεί ότι το δυστύχημα δεν οφείλεται «σε ανθρώπινο λάθος»: «Ευτυχώς ο μηχανοδηγός είχε εξαιρετικά αντανακλαστικά και ενεργοποίησε το συναγερμό αμέσως, αποφεύγοντας έτσι τη σύγκρουση με τραίνο που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση και το οποίο ήταν υπόθεση δευτερολέπτων να πέσει πάνω στα βαγόνια που εκτροχιάζονταν. Δεν πρόκειται συνεπώς για ανθρώπινο λάθος», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Φρεντερίκ Κιβιλιέ.

Τέσσερα βαγόνια του τραίνου που εκτελούσε το δρομολόγιο Παρίσι-Λιμόζ εκτροχιάστηκαν και το ένα ανατράπηκε. Ο συρμός μετέφερε 370 επιβάτες.

Όπως αναφέρει το dpa, αυτή η τραγωδία αποτελεί το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στη Γαλλία από το 1988, όταν 56 άτομα έχασαν τη ζωή τους στο σταθμό Γκαρ ντε Λυόν στο Παρίσι.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έσπευσε στον τόπο του δυστυχήματος, ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθούν τρεις ξεχωριστές έρευνες, μία από τις αστυνομικές αρχές, μία από το υπουργείο Μεταφορών και μία ακόμα από την εθνική αρχή σιδηροδρόμων, SNCF. Ανέφερε επίσης ότι «έχω πάρει πολλές φορές στη ζωή μου το δρομολόγιο της αμαξοστοιχίας από το Παρίσι στη Λιμόζ. Πρέπει να μάθουμε όλη την αλήθεια». Ανακοίνωσε τέλος, ότι όλοι οι τραυματίες που βρίσκονταν σε κρίσιμη κατάσταση μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.