ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα στα τρία δεν εξυπηρετείται

Στα 70 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια

Συναγερμός στις τράπεζες από την εκτίναξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων -1 στα 3 δάνεια βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση - Ανησυχία ενόψει του stress test που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.

Στα 70 δισ. ευρώ τα «κόκκινα» δάνεια

Συναγερμός επικρατεί στις τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 70 δις. ευρώ! Η ραγδαία επιδείνωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων –περίπου 1 στα 3 δάνεια βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση- δημιουργούν έντονη ανησυχία ενόψει του stress test που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο. Τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι η βαθειά ύφεση –το ΙΟΒΕ εκτίμησε πριν από λίγες ημέρες ότι η μείωση του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 5%- θα οδηγήσει σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξανεμίζοντας την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία στο τέλος Μαρτίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθαν στο 29% και αντιστοιχούν σε «κόκκινα» δάνεια ύψους 66 δις. ευρώ. Ωστόσο στελέχη τραπεζών εκτιμούν ότι στο τέλος Ιουνίου οι επισφάλειες ξεπέρασαν το 30% με αποτέλεσμα τα δάνεια που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση να προσεγγίζουν τα 70 δις. ευρώ!

Στελέχη τραπεζών δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι από το stress test που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο θα προκύψουν νέες κεφαλαιακές ανάγκες για τις μεγάλες τράπεζες για να αναπληρωθούν οι απώλειες από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Το stress test θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Θα εξετάσει τις επιπτώσεις της ύφεσης στα χαρτοφυλάκια δανείων των τραπεζών σε ορίζοντα τριετίας. Έτσι αν προκύψει ότι η άνοδος των επισφαλειών δημιουργεί ανάγκη για την αποκατάσταση της κεφαλαιακής επάρκειας οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Ωστόσο πηγές της ΤτΕ καθησυχάζουν υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει κεφαλαιακό απόθεμα ύψους 15 δις. ευρώ από το πακέτο της ανακεφαλαιοποίησης των 50 δις. ευρώ. Υπογραμμίζουν ότι τα κεφάλαια αυτά επαρκούν για να καλύψουν τυχών πρόσθετες ανάγκες.

 

Εξέλιξη μη εξυπηρετούμενων δανείων

Μάρτιος 2013 29,0%
Δεκέμβριος 2012 24,2%
Σεπτέμβριος 2012 22,5%
Ιούνιος 2012 21,4%
Μάρτιος 2012 18,7%
Δεκέμβριος 2011 16,0%

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.