ΚΟΣΜΟΣ

Για τη χρήση χημικών όπλων

Συρία: Γόνιμες οι συνομιλίες με τον επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του ΟΗΕ

Η Δαμασκός ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε «καρποφόρες» συνομιλίες με τον επικεφαλής μιας ομάδας ερευνητών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη χρήση χημικών όπλων, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν η ομάδα του θα μπορέσει να αποκτήσει πρόσβαση στις τοποθεσίες που ζητεί ώστε να συλλέξει στοιχεία για να διακριβωθεί εάν έχουν χρησιμοποιηθεί τέτοια όπλα στο συριακό εμφύλιο.

Συρία: Γόνιμες οι συνομιλίες με τον επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών του ΟΗΕ

Στην ομάδα του Όκε Σέλστρεμ δεν έχει επιτραπεί να εισέλθει στο έδαφος της Συρίας λόγω των διπλωματικών διενέξεων σχετικά με το πού θα της δοθεί πρόσβαση. Η αποστολή του Σέλστρεμ ήταν να προετοιμάσει το έδαφος για την έρευνα αυτήν την εβδομάδα.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι ο Σέλστρεμ συναντήθηκε με τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Ουάλιντ αλ Μουάλεμ. Επικαλέστηκε μια ανακοίνωση του συριακού ΥΠΕΞ η οποία ανέφερε πως η συζήτηση που είχαν ήταν «συνεκτική και καρποφόρα και οδήγησε σε μια συμφωνία σχετικά με τα μέσα και τον τρόπο για να υπάρξει πρόοδος».

Ωστόσο το πρακτορείο δεν διευκρίνισε εάν η συμφωνία αυτή συμπεριέλαβε το πού θα δοθεί πρόσβαση στην ομάδα του Σέλστρεμ.

Μέχρι σήμερα, η Δαμασκός είχε αρνηθεί να επιτρέψει στους ερευνητές του ΟΗΕ να μεταβούν οπουδήποτε αλλού πέραν της Χαν αλ Άσαλ, στην επαρχία Χαλέπι, όπου η κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και η Ρωσία θεωρούν πως οι αντάρτες είχαν πραγματοποιήσει επίθεση με χημικά όπλα τον Μάρτιο.

Ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ καθώς και εκείνες της Βρετανίας και της Γαλλίας έχουν αντιθέτως κάνει λόγο για χρήση χημικών όπλων από το στρατό της Συρίας εναντίον των αντικαθεστωτικών μαχητών οι οποίοι πολεμούν για να ανατρέψουν τον Άσαντ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν επιμένει να δοθεί στην ομάδα του Οργανισμού η δυνατότητα να επισκεφθεί τουλάχιστον άλλη μια τοποθεσία, στην πόλη Χομς, όπου φέρεται να είχε γίνει μια επίθεση με χημικά όπλα από τις τακτικές δυνάμεις τον Δεκέμβριο του 2012.

Και οι δύο πλευρές διαψεύδουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στη συνεχιζόμενη εμφύλια σύγκρουση η οποία κατά τον ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 100.000 ανθρώπους.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.