ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα
Έχει πανσέληνο απόψε κι είναι ωραία...
Για κάποιους, η πανσέληνος του Αυγούστου είναι το πιο εντυπωσιακό φαινόμενο του καλοκαιριού. Για όλους, είναι ανοικτά σήμερα, όπως κάθε χρόνο όταν γεμίζει το φεγγάρι του Αυγούστου, οι αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία. Παράλληλα, σε πολλές γωνιές της χώρας, διοργανώνονται εκδηλώσεις, συναυλίες και δρώμενα, κάτω από το φως του ολόγιομου φεγγαριού.
Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, περισσότεροι από 100 αρχαιολογικοί χώροι, μνημεία και μουσεία σε όλη την επικράτεια ανοίγουν τις πόρτες τους και με ελεύθερη είσοδο προσκαλούν μικρούς και μεγάλους σε μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, παρατηρήσεις άστρων, ξεναγήσεις ή απλές επισκέψεις.
Στην Αθήνα, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ανοιχτό για το κοινό με δωρεάν επίσκεψη στην έκθεση «Το Ναυάγιο των Αντικυθήρων. Το Πλοίο, οι Θησαυροί, ο Μηχανισμός» (από τις 8 μμ. ως τις 11 μμ.) και το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών στον κήπο του οποίου θα δοθεί μουσική εκδήλωση με τη Λίνα Νικολακοπούλου και την Αργυρώ Καπαρού στις 9 μμ.
Στον Λόφο του Φιλοπάππου στο άνδηρο του Πικιώνη η Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου Αθηναίων θα παρουσιάσει, από τις 9.30 μμ. τη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Στου Φιλοπάππου είναι η αγάπη μου κρυμμένη κάπου»
Σημειώνεται ότι στην Ακρόπολη και το Σούνιο, οι επισκέψεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν χρονικό περιορισμό μέχρι τις 8 το βράδυ για λόγους ασφάλειας λόγω των έργων που εκτελούνται.
Στον αρχαιολογικό χώρο του Αμφιαραείου, κοντά στον Ωρωπό, θα ακούγεται ηχογραφημένη ορχηστρική μουσική, ενώ στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας θα τραγουδήσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Μελίνα Κανά.
Στον Λόφο «Αρουβίγλι» Ιερισσού (εντός αρχαιολογικής ζώνης): Εκδήλωση με ελληνική έντεχνη μουσική σε συνεργασία με τους συλλόγους «Φίλοι του περιβάλλοντος», «Ιερισσιώτες Θεσσαλονίκης» και «Επαγγελματίες Ιερισσού»
Στην αρχαία Αγορά Φιλίππων: «Νότες στην Πανσέληνο» από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας.
Στον αύλειο χώρο Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου: «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» του Γ. Ρίτσου από τη Δημοτική Θεατρική Σκηνή Λιμένα Θάσου.
Στον αρχαιολογικό χώρο Καλής Βρύσης, Δήμου Προσοτσάνης: «Αρχαίο Πνεύμα Ελληνικό, Ήχος και Φως» από το μουσικό σχήμα του Ηρακλή Σιδέρη.
Στον αρχαιολογικό Χώρο Πλατανιά, Δήμου Παρανεστίου: «Αστρονομική Παρατήρηση» με το Σύλλογο Αστροφυσικών Δράμας «Πήγασος»
Στο αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας: «Πανσέληνος στο Μουσείο» Μνήμη και μουσικές από το Σύνδεσμο Ξεναγών Θεσσαλονίκης-Β.Ελλάδος
Στο αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Μουσική εκδήλωση σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
Στο αρχαιολογικό χώρο Ελέας: Συναυλία παραδοσιακής μουσικής σε συνεργασία με το Δήμο Σουλίου
Στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού Χαλκιδικής «Ιουστινιανός», Νέα Φλογητά Χαλκιδικής :«Ελάτε να χορέψουμε κάτω από το φως του φεγγαριού», Μουσικοχορευτική βραδιά με το DJ Στάθη Παναγιωτόπουλο και μετάδοση της εκδήλωσης σε ζωντανή σύνδεση από το διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό «Hellenic World Radio» (www.hwradio.net).
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καστοριάς, (που στεγάζεται σε πτέρυγα του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Άργους Ορεστικού) προσφέρεται επίσης ξενάγηση προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας υπό το φως της πανσελήνου.
Στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη, που φέτος γιορτάζει δέκα χρόνια δράσης, θα πραγμοτοποιηθούν αφηγήσεις μύθων για την «Ερωτευμένη Σελήνη» και ποιητικές βραδιές, όπως η εκδήλωση «Η ποίηση στο φως του φεγγαριού», που θα διεξαχθεί στον αύλειο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Σχηματαρίου ή η νοερή σύνδεση νησιών του Αιγαίου υπό το ποίημα του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσιεθ Μεχίας», σε απαγγελίες Άντι Γκαρσία, Μάνου Κατράκη και Νότη Περγιάλη.