ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καλούνται ξανά για Ε9

Νέος Γολγοθάς για 5,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Νέα αναστάτωση για όλους ανεξαιρέτως τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία.

Νέος Γολγοθάς για 5,6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων

Καλούνται από το υπουργείο Οικονομικών μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να υποβάλλουν τη δήλωση στοιχείων ακινήτων το γνωστό έντυπο Ε9, ασχέτως εάν έχουν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση. Το υπουργείο Οικονομικών ζητά πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμού του ενιαίου φόρου ακινήτων το 2014.

Συνεπώς, τα 5,6 εκατ. φορολογούμενοι- ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει το αργότερο μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου να συμπληρώσουν και να οριστικοποιήσουν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας τους με τα πρόσθετα στοιχεία που ζητά το υπουργείο Οικονομικών.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα διασταυρώσει τα νέα στοιχεία που θα δηλωθούν στο νέο Ε9 με τα στοιχεία που υπάρχουν στη βάση δεδομένων της ΔΕΗ και στο Κτηματολόγιο, με στόχο να εντοπίσει φορολογούμενους που αποκρύπτουν από την εφορία την πραγματική εικόνα της περιουσιακής τους κατάστασης για να γλιτώνουν φόρο ή δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα το ακίνητο τους στην εφορία. Στα στοιχεία που καλούνται να δηλώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ε9 είναι ο αριθμός παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος εφόσον πρόκειται για ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (εάν υπάρχει).

Ειδικότερα και όπως ορίζεται στην απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη:

-Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω διαδικτύου ατομικά από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο απαιτείται να είναι ενεργός χρήστης των υπηρεσιών του Taxisnet.

-Η δήλωση στοιχείων ακινήτων υποβάλλεται χειρόγραφα στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. αποκλειστικά στην περίπτωση που ο υπόχρεος σε δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 έχει αποβιώσει.

-Τα νέα στοιχεία που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι στη δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2013 είναι τα εξής:

1.Ο 12ψήφιος Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), προσωρινός ή οριστικός, εφόσον υπάρχει.
2. Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, εφόσον το ακίνητο την 1η Ιανουαρίου 2013 ήταν ηλεκτροδοτούμενο ή κατά την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ηλεκτροδοτείται.
3. Η επιφάνεια των κατοικιών – μονοκατοικιών που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
4. Η επιφάνεια των αποθηκών, γεωργικών κτισμάτων επαγγελματικών στεγών ή άλλων ειδικών κτιρίων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίου.
5. Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων που βρίσκονται στο αγροτεμάχιο.
6. Το μήκος της πρόσοψης ή το άθροισμα των προσόψεων της επαγγελματικής στέγης.
7. Το μήκος της πρόσοψης του οικοπέδου.
8. Το πλήθος των προσόψεων που έχει κάθε ακίνητο.
Επίσης στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε9 και συγκεκριμένα στις «Σημειώσεις φορολογούμενου» του Ε9 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει υποχρεωτικά να συμπληρώσουν τα εξής στοιχεία:
-Σε περίπτωση προσθήκης νέου ακινήτου ή διαγραφής ακινήτου που έχει δηλωθεί σε προηγούμενες δηλώσεις στοιχείων ακινήτων του υπόχρεου, ο αριθμός και η ημερομηνία του συμβολαίου αγοράς ή πώλησης καθώς και το ονοματεπώνυμο και η έδρα του συμβολαιογράφου.
-Σε περίπτωση εισαγωγής κληρονομιαίων ακινήτων αναγράφεται ο Α.Φ.Μ. ή η ταυτότητα και το ονοματεπώνυμο του αποβιώσαντος καθώς και η ημερομηνία θανάτου αυτού.
-Σε περίπτωση μεταβολής που επήλθε σε ακίνητο εντός του έτους 2012, αναγράφονται η ημερομηνία και ο οικείος αριθμός του παραστατικού (συμβόλαιο, άδεια οικοδομής κ.λπ.) που αποδεικνύει τη μεταβολή.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.