ΕΛΛΑΔΑ

Με «κόκκινα» δάνεια πριν από το 2008

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί για 25.000 σπίτια

Η πρώτη φάση σταδιακής απελευθέρωσης των πλειστηριασμών θα ξεκινήσει από τα 25.000 ακίνητα που προστατεύθηκαν με νομοθετική ρύθμιση το 2008, αν και τα δάνεια που είχαν πάρει οι ιδιοκτήτες τους είχαν «κοκκινίσει» δύο και τρία χρόνια νωρίτερα.

Ξεπαγώνουν οι πλειστηριασμοί για 25.000 σπίτια

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», η κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου 2014, προχωρά στη θέσπιση πενταετούς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα «ξεπαγώσουν» οι πλειστηριασμοί για 25.000 σπίτια, για τα οποία είχαν ξεκινήσει το 2008 οι διαδικασίες, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, το όριο για να μη βγεί ένα σπίτι σε πλειστηριασμό είναι η αντικειμενική αξία να ισούται με το αφορολόγητο για την αγορά της (200.000 ευρώ), προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή, για έναν άγαμο το όριο είναι 300.000 ευρώ, για το ζευγάρι 375.000 ευρώ και για κάθε παιδί το όριο ανεβαίνει κατά 25.000 ευρώ.

Επίσης, προστατεύονται ακίνητα για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ, δηλαδή ακόμα κι αν κάποιος είναι ιδιοκτήτης τεσσάρων ακινήτων και οφείλει το συγκεκριμένο ποσό, δεν κινδυνεύει. Και αυτή η ρύθμιση θα επανεξεταστεί.

Σύμφωνα με το Έθνος, τα βασικά κριτήρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι:

- Μειώνεται στις 150.000 από τις 200.000 ευρώ το ύψος της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας που θα προστατεύεται.

- Θα λαμβάνεται υπόψη το ύψος του ανεξόφλητου δανείου για την προστασία του ακινήτου. Δηλαδή, διαφορετική θα είναι η μεταχείριση για όσους έχουν αποπληρώσει ένα μεγάλο μέρος του δανείου.

- Άνεργοι, πολύτεκνοι και δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα, δεν θα κινδυνεύσουν να βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι τους.

- Όσοι εντάσσονται σε προγράμματα ρυθμίσεων των δανείων τους κι εφόσον είναι συνεπείς σε αυτά, θα προστατεύονται από τους πλειστηριασμούς.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.