ΕΛΛΑΔΑ

Ευκαιρία για ρομαντικούς και όχι μόνο...

Θα δούμε πεφταστέρια τη Δευτέρα

Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, αργά το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας 12 Αυγούστου, στον ουρανό της Ελλάδας θα αποκορυφωθεί μια ακόμα εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια». Πρόκειται για τους γνωστούς διάττοντες Περσείδες. Τόσο το βράδυ της Κυριακής, όσο και της Τρίτης, αναμένεται αυξημένη πτώση μετεώρων.

Θα δούμε πεφταστέρια τη Δευτέρα

Το φαινόμενο θα είναι ορατό στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου –και συνεπώς και της χώρας μας.

Όσοι ξενυχτήσουν, θα έχουν την ευκαιρία -εφόσον ο καιρός κατά τόπους το επιτρέψει- να δουν το θεαματικό αστρονομικό φαινόμενο, που μπορεί να φθάσει έως τα 100 μετέωρα ανά ώρα. Κι όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, με δεδομένο ότι το φεγγάρι δεν είναι «γεμάτο», ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και κατάλληλος για τις παρατηρήσεις των μετεώρων.

Οι Περσείδες θεωρούνται μια από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ’ εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές».

Μια ανάλυση της NASA για τα έτη 2008 - 2013 που αναφέρει το ΑΜΠΕ, δείχνει πως οι Περσείδες παράγουν περισσότερα φωτεινά μετέωρα από κάθε άλλη βροχή διαττόντων. Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο μόνο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν το όνομά τους.

Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν σε αραιή μορφή να πέφτουν κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου. Όσο πιο κοντά στην ώρα που χαράζει, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς με γυμνά μάτια τα συγκεκριμένα.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.