ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερώτηση Ελλήνων ευρωβουλευτών

Στην Κομισιόν το θέμα των βίαιων επεισοδίων στην Πρεμετή

Στην Κομισιόν φέρνουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές το θέμα των βίαιων επεισοδίων εναντίον της χριστιανικής ορθόδοξης κοινότητας στην πόλη Πρεμετή της Αλβανίας και κατά του Γενικού Προξενείου της χώρας μας στο Αργυρόκαστρο.

Στην Κομισιόν το θέμα των βίαιων επεισοδίων στην Πρεμετή

Με επείγουσα ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά ρωτά μεταξύ άλλων, εάν η Κομισιόν καταδικάζει τα βίαια επεισόδια και αν η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων αποτελεί προϋπόθεση για τα υπό ένταξη κράτη (σ.σ. Αλβανία).  Ρωτά επίσης, αν στην έκθεση προόδου της Κομισιόν για τη γειτονική χώρα συμπεριληφθούν τα επεισόδια.

Ακολουθεί ολόκληρη η ερώτηση:
«Στις 16 Αυγούστου μόλις μια ημέρα μετά την γιορτή της Παναγίας σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στο Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη Πρεμετή της Αλβανίας. Με απόφαση της Δημοτικής Αρχής της πόλης στάλθηκε ιδιωτική αστυνομία η οποία με τρόπους ‘‘αχαρακτήριστους’’ απομάκρυνε τους κληρικούς, αφαίρεσε εικόνες και ιερά σκεύη, σφράγισε το Ναό και παρεμπόδισε τους πιστούς να προσέλθουν στο χώρο της θρησκευτικής λατρείας.

Με δεδομένα: ότι η Αλβανία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα- τις διαρκής δοκιμασίες που υπέστη ο Ναός αυτός από την ίδρυση του τον 17ο αιώνα - τη Συμφωνία που υπάρχει από τον Ιανουάριο 2010 μεταξύ της Κυβέρνησης της Αλβανίας και των Θρησκευτικών Κοινοτήτων για επιστροφή σ ’αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων –την επίθεση από αγνώστους εναντίον του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο
Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-αν καταδικάζει απερίφραστα τις ενέργειες αυτές;
-αν ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας, η προστασία των χώρων λατρείας και η ανεμπόδιστη άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων που είναι θεμελιώδεις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου αποτελούν προϋπόθεση για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες
-αν στην προσεχή έκθεση προόδου για την Αλβανία θα συμπεριληφθεί παράγραφος σχετικά με την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών.»

Ερώτηση για το θέμα κατέθεσε και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.