ΚΟΣΜΟΣ

Αδιαφορεί η πλειονότητα των νέων

Βιετνάμ: Δωρεάν σπουδές για όσους θέλουν πτυχίο στον Μαρξισμό

Η κυβέρνηση του Βιετνάμ, βλέποντας πως η νέα γενιά δεν ασχολείται ιδιαίτερα με τις σπουδές στον μαρξισμό, αφού κανείς εργοδότης δεν ενδιαφέρεται, αποφάσισε να απαλλάξει από την καταβολή διδάκτρων τους νέους, που θα ασχοληθούν με τις μαρξιστικές σπουδές.

Βιετνάμ: Δωρεάν σπουδές για όσους θέλουν πτυχίο στον Μαρξισμό

Οι μαρξιστικές σπουδές έχουν περάσει πλέον στα αζήτητα στο Βιετνάμ και η κυβέρνηση προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον, προσφέρει δωρεάν  πανεπιστημιακές σπουδές για όσους νέους επιλέξουν αυτό το πεδίο.

Το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές της ιατρικής, εφόσον επιλέξουν κατεύθυνση σχετική με την καταπολέμηση της λέπρας και της φυματίωσης.

Οι νέοι επιλέγουν να σπουδάζουν πλέον επαγγέλματα σχετικά με τον τουρισμό, τις επικοινωνίες και τις ξένες γλώσσες.

«Προτιμούν πλέον τα τουριστικά επαγγέλματα, τα αγγλικά, τις επικοινωνίες γιατί έτσι θα βρουν πιο εύκολα δουλειά» λέει στο Associated Press εκπρόσωπος του κρατικού πανεπιστημίου. Πάνω από το 60% του πληθυσμού του Βιετνάμ (περίπου 90 εκατομμύρια) είναι κάτω των 30 ετών.

Ο ανταγωνισμός για μια καλή δουλειά μετά το Πανεπιστήμιο είναι σκληρός, καθώς στην αγορά εργασίας μπαίνουν περίπου 500 χιλιάδες νέοι το χρόνο.

Ακόμα και οι εργοδότες -μεταξύ αυτών και πολυεθνικές- εκφράζουν παράπονα για το επίπεδο των απόφοιτων των πανεπιστημίων και τις δυσκολίες που συναντούν για να προσλάβουν προσωπικό.

Ο Ντουόνγκ βαν Κουάνγκ, φοιτητής φαρμακευτικής στο πανεπιστήμιο του Ανόι, εξέφρασε την άποψη ότι οι σπουδές πάνω στον Μαρξ ή τον Χο-Τσι-Μινχ συγκινούν πλέον μόνον όσους θέλουν να γίνουν κομμάτι της γραφειοκρατίας, ιδίως σε αγροτικές περιοχές, όπου η μαρξιστική φιλοσοφία αντέχει.  Παρ όλα αυτά θεωρεί άδικο κάποιοι να πληρώνουν για να σπουδάζουν και άλλοι να απαλλάσσονται από τα δίδακτρα.

Και άλλοι σπουδαστές όμως δεν προσελκύονται από την ιδέα του κράτους, όπως ο  23χρονος Τραν Δε Αν, που σημείωσε πως η μελέτη μαρξισμού και λενινισμού είναι «αδιάφορη» και πρόσθεσε πως «ο αριθμός των φοιτητών που σπουδάζουν αυτά τα μαθήματα είναι πολύ περιορισμένος επειδή πολλοί από αυτούς πιστεύουν ότι είναι δύσκολο να βρει δουλειά μετά την αποφοίτηση».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.