ΚΟΣΜΟΣ

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση στη Συρία

Ελεύθεροι σκοπευτές χτύπησαν αυτοκίνητο του ΟΗΕ

Τις σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών δέχθηκε η αυτοκινητοπομπή που μετέφερε τους επιθεωρητές του ΟΗΕ στα περίχωρα της Δαμασκού για να διεξάγουν ελέγχους μετά από καταγγελίες για χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ. Η αποστολή ματαιώθηκε προς το παρόν. Λίγες μόλις ώρες νωρίτερα το Βερολίνο άφηνε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν αντίποινα προς το καθεστώς Άσαντ.

Ελεύθεροι σκοπευτές χτύπησαν αυτοκίνητο του ΟΗΕ

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του οργανισμού, λόγω της επίθεσης η αποστολή των επιθεωρητών ματαιώθηκε. «Οι επιθεωρητές δέχθηκαν πολλαπλά πυρά από άγνωστους ελεύθερους σκοπευτές», είπε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

Κάτοικοι δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι οβίδες έπεσαν κοντά στο ξενοδοχείο Four Seasons όπου διαμένει η ομάδα των επιθεωρητών. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Συρίας μετέδωσαν ότι τα βλήματα εκτοξεύθηκαν από «τρομοκράτες» και ότι προκάλεσαν τον τραυματισμό τριών ανθρώπων. Η ομάδα των επιθεωρητών έχει αναχωρήσει από το ξενοδοχείο για να επισκεφθεί το θέατρο της επίθεσης της περασμένης εβδομάδας στα περίχωρα της Δαμασκού.

Σήμερα ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε ότι το καθεστώς Άσαντ υπάρχει «μεγάλη πιθανότητα» να χρησιμοποίησε χημικά όπλα και ανέφερε χαρακτηριστικά πως « η επίθεση αυτή δεν πρέπει να μην έχει συνέπειες». «Τα περιστατικά, οι εικόνες, οι αναφορές των αυτόπτων μαρτύρων, οι ανακοινώσεις των διεθνών οργανισμών δυστυχώς μιλούν ξεκάθαρα, είναι μια κατάφωρη παραβίαση της διεθνούς συνθήκης για τα χημικά όπλα» υπογράμμισε ο Ζάιμπερτ.

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον και αυτό ίσως εξηγεί την κοινή στάση που κρατούν οι 3 χώρες το τελευταίο χρονικό διάστημα, αφήνοντας να αιωρείται πως η στρατιωτική επέμβαση στην χώρα είναι πιθανή.

Ενδεικτικά είναι τα όσα δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. «Η χρήση χημικών όπλων μαζικής καταστροφής θα ήταν ένα έγκλημα εναντίον του πολιτισμού. Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση τέτοιων όπλων, η διεθνής κοινότητα οφείλει να αναλάβει δράση. Η Γερμανία θα είναι μεταξύ εκείνων που θα φροντίσουν να υπάρξουν συνέπειες» διαμήνυσε ο Βεστερβέλε.

Δηλώσεις Μπαν Κι Μουν

«Κάθε ώρα μετράει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε άλλη καθυστέρηση», τόνισε ο Μπαν Κι Μουν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της αποστολής επιθεώρησης του ΟΗΕ στην περιοχή κοντά στη συριακή πρωτεύουσα όπου σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης έγινε χρήση χημικών όπλων.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκαναν λόγο για 3.600 ανθρώπους με νευροτοξικά συμπτώματα που έφθασαν σε τρία νοσοκομεία της Δαμασκού. Από αυτούς, οι 355 έχασαν τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.