ΥΓΕΙΑ

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κίνα

Μετάδοση του ιού των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο

Κρούσμα μετάδοσης μεταλλαγμένης μορφής του ιού των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο εντόπισαν οι επιστήμονες στην Κίνα. Μέχρι στιγμής όλες οι περιπτώσεις των ασθενών, που είχαν προσβληθεί από τον ιό, είχαν κολλήσει αποκλειστικά από πτηνά. Ανησυχούν οι επιστήμονες, που κάνουν λόγω ακόμη και για πανδημία.

Μετάδοση του ιού των πτηνών από άνθρωπο σε άνθρωπο

Το καμπανάκι για κίνδυνο πανδημίας κρούουν οι επιστήμονες, μετά τη μετάδοση του ιού των πουλερικών από άνθρωπο σε άνθρωπο στην ανατολική Κινά.

Η νέα μεταλλαγμένη μορφή του ιού (Η7Ν9) εντοπίστηκε σε πατέρα και κόρη, οι οποίοι αμφότεροι απεβίωσαν. Η 32χρονη Κινέζα μολύνθηκε τον Μάρτιο, όταν και περιποιούνταν τον άρρωστο πατέρα της, που είχε κολλήσει τον ιό σε επίσκεψή του σε αγορά πουλερικών. Αντίθετα όμως η κοπέλα, που αρρώστησε 6 μέρες αργότερα δεν ήρθε ποτέ σε επαφή με πτηνά. Πατέρας και κόρη μεταφέρθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, όπου και υπέκυψαν στην ασθένεια. Τον ισχυρισμό των επιστημόνων για μετάδοση του ιού από πατέρα σε κόρη έρχεται να επιβεβαιώσει η γενετική ανάλυση του ιού, ο οποίος αποδείχθηκε σχεδόν  ταυτόσημος.

Ο ιός Η7Ν9 έχει μολύνει 133 ανθρώπους στην ανατολική Κίνα εκ των οποίων τα 43 ήταν θανατηφόρα αλλά το περιστατικό αυτό, που αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα ενδυνάμωσης του ιού και τη δυνατότητα μετάδοσής του έχει σκορπίσει ανησυχία στον επιστημονικό κόσμο. Παρ όλα αυτά κανείς άλλος από τους 43 στενούς συγγενείς και φίλους των δύο ασθενών δεν κόλλησε τον ιό, πράγμα που δείχνει πως ο Η7Ν9 έχει προς το παρόν περιορισμένη ικανότητα εξάπλωσης. Ο ερευνητής Τζέιμς Ρατζ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δήλωσε ότι «αν και απέχουμε ακόμα από την επόμενη πανδημία, τα νέα ευρήματα μας υπενθυμίζουν σε πόσο έντονη εγρήγορση πρέπει να είμαστε».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.