ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έκθεση φωτογραφίας στην Άνδρο

Με τον φακό του Ανδρέα Εμπειρίκου

Το φωτογραφικό καλλιτεχνικό προφίλ του Ανδρέα Εμπειρίκου παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Με το φακό του ποιητή... - Από το αρχείο του Ανδρέα Εμπειρίκου», η οποία παρουσιάζεται έως τις 15 Αυγούστου στην Άνδρο (προβλήτα Γαυρίου).

Με τον φακό του Ανδρέα Εμπειρίκου

Τα θέματα της έκθεσης, η οποία παρουσιάζει το φωτογραφικό ταλέντο του σπουδαίου ποιητή, έχουν τοποθετηθεί απέναντι από την κεντρική προβλήτα του Γαυρίου.

Η επιλογή των φωτογραφιών έχει γίνει με γνώμονα τη φωτογραφική αξία του υλικού, το οποίο χρονολογικά καλύπτει όλο το φάσμα της φωτογραφικής δράσης του Ανδρέα Εμπειρίκου. «Τις φωτογραφίες - έργο των χειρών του - τις έφερνε σε πέρας με τη δεξιοτεχνία και την επιμονή μανιακού» έγραφε ο στενός φίλος του Εμπειρίκου, Οδυσσέας Ελύτης.

ebirikos3

Ο ποιητής και συγγραφέας Α. Εμπειρίκος (1901-1975), φωτογράφιζε συστηματικά και αυτοφωτογραφιζόταν. Το 1960, σ᾽ ένα ποίημά του, εμφανίζεται «ένας φακός με απίστευτον φωτοφράκτη πού αρπάζει την πιο γρήγορη στιγμή και την απλώνει στην επιφάνεια μιας πλάκας λείας, ευαισθησίας εξαισίας». Υπό το πρίσμα του υπερρεαλισμού, γράφει ο Εμπειρίκος, «μία φωτογραφία ζει, έχει ολόκληρη δική της δράσι, συνυφασμένη με την ζωή τού θεατή, όπως ένα φλουρί, ένα κρύσταλλο, ή ένα γάντι».

Ο Ανδρέας Εμπειρίκος ασχολήθηκε συστηματικά με τη φωτογραφία, φέρνοντας, κατά τον Ελύτη, εις πέρας το έργο του «με τη δεξιοτεχνία και την επιμονή μανιακού». Ως «μανιώδη φωτογράφο» τον χαρακτήρισε, επίσης, ο φίλος του, Δ. Ι. Πολέμης. Κατά τον γιο του, Λεωνίδα Εμπειρίκο, «κυκλοφορούσε πάντα με φωτογραφική μηχανή, συχνά με δύο, ενίοτε και με τρεις». Το φωτογραφικό του έργο χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν τις φωτογραφίες της προπολεμικής περιόδου, της μεταπολεμικής καθώς και μία σειρά φωτογραφιών του γιου του, από το 1957 έως το 1974.

Στα θέματά του περιλαμβάνονται αναμνηστικές φωτογραφίες, τοπία στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, σκηνές δρόμου (κυρίως από το Παρίσι και το Λονδίνο), προσωπογραφίες οικείων προσώπων, γυμνά, νεκρές φύσεις καθώς και άλλες φωτογραφίες υπερρεαλιστικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν οι φωτογραφίες μικρών κοριτσιών, αποκαλούμενα συχνά στο έργο του ως παιδίσκες. Οι περισσότερες από αυτές είναι τραβηγμένες ευκαιριακά, στο δρόμο, ενώ ορισμένες είναι αποτέλεσμα πιο εντατικής φωτογράφισης και μπορούν να συγκριθούν με τις αντίστοιχες δημιουργίες του Λιούις Κάρολ.

Η έκθεση θα παραμείνει έως τις 15 Αυγούστου στη Άνδρο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.