ΕΛΛΑΔΑ

Όλες οι αλλαγές συγκεντρωμένες

Οι ανατροπές στην εκπαίδευση

Τα πάνω κάτω στην εκπαίδευση  φέρνει ο Σεπτέμβριος. Μαθητές και καθηγητές βλέπουν να ανατρέπονται βίαια τα σχέδια, ο προγραμματισμός και εν τέλει η ζωή τους. Το Γενικό και Επαγγελματικό λύκειο αλλάζουν άρδην, με νέα ωρολόγια προγράμματα και νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι καθηγητές αντικρίζουν τον εφιάλτη της διαθεσιμότητας. Την Δευτέρα, κατατίθεται στη Βουλή το σχέδιο νόμου.

Οι ανατροπές στην εκπαίδευση
  • Αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα μαθημάτων. Οι μαθητές οι οποίοι από τον Σεπτέμβριο θα φοιτήσουν στην α΄ τάξη Γενικού Λυκείου θα εγκαινιάσουν το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα είναι οι πρώτοι που τον Ιούνιο του 2016 θα εξετασθούν με το νέο σύστημα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ενδεικτικά, στην α΄ τάξη Γενικού Λυκείου θα εφαρμοστεί πρόγραμμα μαθημάτων γενικής παιδείας συνολικά 35 ωρών εβδομαδιαίως, με εννέα κοινά μαθήματα και ένα μάθημα επιλογής. Στη β΄ και γ΄ τάξη, οι μαθητές θα επιλέγουν υποχρεωτικά μία ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού (θα αντικαταστήσουν τις κατευθύνσεις που υπάρχουν σήμερα) που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία τμημάτων ΑΕΙ στα οποία επιθυμούν την εισαγωγή τους.
  • Νέο σύστημα απολυτήριων εξετάσεων. Οι μαθητές της Α' και Β' Λυκείου θα εξετάζονται με ενδοσχολικές εξετάσεις σε όλα τα διδασκόμενα μαθήματα της σχολικής χρονιάς, εκτός από τα επιλεγόμενα (π.χ. Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία). Τα θέματα θα είναι κοινά για όλους τους μαθητές και θα ορίζονται κατά 50% με κλήρωση από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά 50% από τους διδάσκοντες.Στη Γ' Λυκείου, οι γραπτές απολυτήριες εξετάσεις θα διεξάγονται ενδοσχολικά και θα περιλαμβάνουν τα μαθήματα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, των Θρησκευτικών, της Ιστορίας, της Ξένης Γλώσσας και τρία από τα μαθήματα της επιλεχθείσας ομάδας προσανατολισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβει απολυτήριο ο μαθητής είναι η επίτευξη γενικού βαθμού ίσου ή ανώτερου του 10 και μέσου όρου μεγαλύτερου του 10 στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών.
  • Νέο σύστημα πανελλαδικών. Αφού ολοκληρώσουν τις ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις, οι μαθητές θα μπορούν να συμμετέχουν σε Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Τα μαθήματα στα οποία θα εξετάζονται μειώνονται σε 4, αντί 6 σήμερα, ενώ δημιουργούνται επιστημονικά πεδία εξειδίκευσης με τα ακόλουθα εξεταζόμενα μαθήματα: Νεοελληνική Γλώσσα, Αρχαία, Ιστορία και Λατινικά για το 1ο πεδίο των Ανθρωπιστικών και Νομικών Σπουδών, Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Φυσική και Χημεία για το 2ο πεδίο των Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, Νεοελληνική Γλώσσα, Φυσική, Χημεία και Βιολογία για το 3ο πεδίο των Επιστημών Υγείας, Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, Οικονομία & Διοίκηση, Στοιχεία Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών για το 4ο πεδίο των Επιστημών Οικονομίας, Διοίκησης και Πολιτικών Επιστημών και Νεοελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά & Στοιχεία Στατιστικής, Ιστορία και Αρχές Φυσικών Επιστημών για το 5ο πεδίο των Παιδαγωγικών Τμημάτων.
  • Ο βαθμός και των 3 τάξεων προσμετρείται. . Για τον υπολογισμό του βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ θα προσμετράται ο γενικός βαθμός όλων των τάξεων του Λυκείου που υπολογίζεται ως εξής: Ο βαθμός προαγωγής της α΄ τάξης πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,5, της β΄ τάξης με συντελεστή 0,7 και της γ΄ με 0,9. Αυτοί οι βαθμοί αθροίζονται και διαιρούνται δια τρία. «Πριμ» θα δίνεται σε υποψηφίους με υψηλότερους βαθμούς στις Πανελλαδικές Εξετάσεις από τον μέσο όρο του Λυκείου.
  • Καθιερώνεται τέταρτη τάξης στο Επαγγελματικό λύκειο. Το νέο Επαγγελματικό Λύκειο θα προσφέρει δύο κύκλους σπουδών: τον δευτεροβάθμιο κύκλο σπουδών και την προαιρετική τάξη μαθητείας, σε τέταρτο έτος σπουδών, όπου οι μαθητές με ένα συμβολικό ποσό θα μπορούν να κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις. Στους απόφοιτους του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών θα χορηγείται απολυτήριο ισότιμο του Γενικού Λυκείου, ενώ οι απόφοιτοι της τάξης μαθητείας θα λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας επιπέδου 4. Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε ειδικές Πανελλαδικές Εξετάσεις για εισαγωγή σε σχολές των ΤΕΙ όπου θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα (δύο γενικής παιδείας και δύο ειδικότητας).

Όσον αφορά τις μετατάξεις και τη διαδικασία διαθεσιμότητας ισχύουν τα εξής:

1. Υποχρεωτικές μετατάξεις. Συνολικά 6.028 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πλεονάζουν -σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας- και θα πρέπει να μεταταχθούν υποχρεωτικά σε άλλες θέσεις. Από αυτούς, οι 4.712 καθηγητές θα μετακινηθούν σε σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και σε διοικητικές θέσεις φορέων, ενώ οι υπόλοιποι 1.316 καθηγητές αναμένεται να τοποθετηθούν σε κενές θέσεις των περιοχών τους.

2. Διαθεσιμότητα. Επιπλέον 2.122 καθηγητές Επαγγελματικών Λυκείων χάνουν την οργανική τους θέση και τίθενται σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι οι περισσότεροι -περίπου 1.300- να απορροφηθούν από τον κλάδο της υγείας, επιπλέον 300 αναμένεται να ενισχύσουν τους δήμους και οι υπόλοιποι να προσληφθούν ως ωρομίσθιοι στα ΙΕΚ.

Στο δεύτερο «κύμα» της διαθεσιμότητας, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, θα ενταχθούν πλεονάζοντες διοικητικοί υπάλληλοι σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Στο «στόχαστρο» μπαίνουν περίπου 1.500 διοικητικοί υπάλληλοι, από το σύνολο των 10.200, με χαμηλά προσόντα, οι οποίοι θα αξιοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες.

Να σημειωθεί πως σήμερα είναι η τελευταία μέρα διαβούλευσης του νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με στόχο να ψηφιστεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.