ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη

Ο Κολ ήθελε να διώξει χιλιάδες Τούρκους μετανάστες από τη Γερμανία

Μυστικό σχέδιο είχε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ.

Ο Κολ ήθελε να διώξει χιλιάδες Τούρκους μετανάστες από τη Γερμανία

Μάλιστα το είχε συζητήσει με την Μάργκαρετ Θάτσερ το 1982 και στόχο είχε να μειωθεί ο αριθμός των Τούρκων που ζούσαν στην τότε Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας (ΟΔΓ) κατά 50%, σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο της βρετανικής κυβέρνησης το οποίο αποχαρακτηρίστηκε πρόσφατα και επικαλέστηκε στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό Der Spiegel.

Το γερμανικό ειδησεογραφικό περιοδικό έγραψε ότι ο τότε νεοεκλεγείς καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας Κολ είχε μιλήσει στην Θάτσερ για το σχέδιό του αυτό κατά την διάρκεια μιας συνάντησής τους στη Βόννη την 28η Οκτωβρίου 1982, όπως αναφέρεται σε βρετανικό έγγραφο στο οποίο περιέχονται τα πρακτικά της συνάντησης και σύμφωνα με το Σπίγκελ παρέμεινε κρατικό απόρρητο επί 30 χρόνια.

«Ο καγκελάριος Κολ είπε (. . .) ότι ήταν απαραίτητο τα επόμενα τέσσερα χρόνια να μειωθεί ο αριθμός των Τούρκων κατά 50% – αλλά δεν μπορούσε να δηλώσει κάτι τέτοιο δημόσια», σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης, που επικαλείται το δημοσίευμα αυτό.
«Είναι αδύνατον η Γερμανία να ενσωματώσει τον τρέχοντα αριθμό των Τούρκων» μεταναστών, σύμφωνα με τα πρακτικά.

Ο Κολ εξελέγη καγκελάριος της Δυτικής Γερμανίας την 1η Οκτωβρίου 1982.Ουδείς στο γραφείο του πρώην καγκελάριου ήταν διαθέσιμος για σχόλια.

Ο Κολ, ο οποίος παρέμεινε καγκελάριος ως το 1998 και ηγέτης του συντηρητικού κόμματος Ένωση Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για 25 χρόνια, είχε δηλώσει επανειλημμένα κατά την διάρκεια της θητείας του ότι η Γερμανία δεν ήταν μια χώρα για μετανάστες, παρότι οι αριθμοί τους αυξάνονταν σταθερά και σήμερα στη χώρα των 82 εκατομμυρίων κατοίκων ζουν περίπου 7 εκατ. μετανάστες.
Στη Γερμανία σήμερα ζουν σχεδόν 3 εκατ. Γερμανοί τουρκικής καταγωγής, πολλοί εκ των οποίων πήραν την γερμανική υπηκοότητα μετά τις τροποποιήσεις στο νομικό πλαίσιο που διέπει την μετανάστευση και θεσπίστηκε έπειτα από την ήττα της CDU του Κολ στις εκλογές του 1998 από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Η Δυτική Γερμανία είχε προσκαλέσει πολλούς Τούρκους να μεταναστεύσουν μαζικά στη χώρα για να καλύψει τις ελλείψεις σε εργατικά χέρια που αντιμετώπιζε εν μέσω του «οικονομικού θαύματος», από το 1961 και μετά. Κατά την διάρκεια των δεκαετιών του 1950 και του 1960, πολλοί λεγόμενοι «προσκεκλημένοι εργαζόμενοι» είχαν επίσης μεταναστεύσει στην ΟΔΓ από την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Τυνησία και τη Γιουγκοσλαβία.
Το Σπίγκελ τόνισε πως ο Κολ είχε πει στην Θάτσερ ότι η Δυτική Γερμανία ήθελε να επαναπατρίσει εκατοντάδες χιλιάδες Τούρκους.

«Η Γερμανία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους Πορτογάλους, τους Ιταλούς, ακόμα και τους νοτιοασιάτες, διότι οι κοινότητες αυτές ενσωματώνονται καλά», είχε πει ο τότε καγκελάριος, σύμφωνα με τα βρετανικά πρακτικά της συνάντησης.

«Όμως οι Τούρκοι προέρχονται από ένα πολύ διαφορετικό είδος πολιτισμού. . . Η (Δυτική) Γερμανία έχει ενσωματώσει 11 εκατ. Γερμανούς από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Αλλά ήταν Ευρωπαίοι και δεν αποτέλεσαν πρόβλημα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.