ΥΓΕΙΑ

Νέα μελέτη από Αμερικανούς επιστήμονες

Συνδέουν την αναιμία με την άνοια

Νέα επιστημονική έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας υποστηρίζει πως οι ηλικιωμένοι, που πάσχουν από αναιμία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Συνδέουν την αναιμία με την άνοια

Νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει πως η αναιμία ευνοεί την εμφάνιση άνοιας στους ηλικιωμένους.  Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, η αναιμία (χαμηλό επίπεδο ερυθροκυττάρων στο αίμα) αποδεικνύεται πως τα άτομα 70 έως 79 ετών είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση άνοιας, συγκριτικά με όσους δεν πάσχουν από αυτή.

Το δείγμα της έρευνας ήταν 2.500 άτομα, που τέθηκαν υπό παρακολούθηση για 11 χρόνια, εκ των οποίων οι 393 έπασχαν από αναιμία. Από αυτά, οι 89 (ποσοστό 21%) εμφάνισαν κάποια στιγμή άνοια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους μη πάσχοντες(2159) ήταν μόλις 17%. Οι επιστήμονες καταλήγουν πως οι ασθενείς, που πάσχουν από αναιμία έχουν πιθανότητες εμφάνισης άνοιας κατά 41% περισσότερες από τους υπόλοιπους και μάλιστα ανεξαρτήτως φύλου και μορφωτικού επιπέδου.

«Η αναιμία είναι συχνή στους ηλικιωμένους σε ποσοστό έως 23% για τις ηλικίες άνω των 65 ετών. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι επίσης συνδέεται με κίνδυνο πρόωρου θανάτου» δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Κριστίνε Γιάφε του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Φραντσίσκο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.