ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τα δύσκολα...

Αισιοδοξία για τη δόση

Βεβαιότητα για εκταμίευση της δόσης στο Eurogroup της 14ης Οκτωβρίου από την κυβέρνηση, που περιμένει τη συζήτηση για έλλειμμα, έσοδα, χρηματοδοτικό κενό.

 

Αισιοδοξία για τη δόση

Βεβαιότητα ότι η διαπραγμάτευση, τουλάχιστον ως προς το σκέλος των προαπαιτούμενων, θα κλείσει χωρίς εντάσεις εκφράζουν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μετά την πρώτη χθεσινή συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο.

Παρά τα αγκάθια που παραμένουν στο ζήτημα της ΛΑΡΚΟ και των αμυντικών βιομηχανιών (σ.σ. η ριζική και ταχεία συρρίκνωση των οποίων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη), τους αστερίσκους σε κάποιες από τις διατάξεις του κώδικα δικηγόρων αλλά και την εκκρεμότητα με την οριστικοποίηση των οφειλών προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, στο Μαξίμου εκτιμάται ότι αυτό το σκέλος της αξιολόγησης θα κλείσει χωρίς εντάσεις και, μάλιστα, προβλέπεται ότι το ΟΚ για τη δόση του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ προς την Ελλάδα θα δοθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, το αργότερο στις 14 Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αυτό που ανησυχεί την ελληνική πλευρά δεν είναι τα προαπαιτούμενα αυτής της αξιολόγησης αλλά η συζήτηση που θα πρέπει να ανοίξει από εκεί και πέρα. Και αυτή αφορά σε θέματα – αγκάθια, η διαχείριση των οποίων δεν μπορεί να είναι στενά δημοσιονομική. Τα ενδεχόμενα πρόσθετα μέτρα για το 2015 – 16, η διατηρησιμότητα του πλεονάσματος και η εισπραξιμότητα των φόρων αλλά και το χρηματοδοτικό κενό του επόμενου έτους είναι αυτά που διαμορφώνουν την κρίσιμη ατζέντα διαπραγμάτευσης που έχει μπροστά του το Μαξίμου. Η εξέλιξη αυτής της διαπραγμάτευσης, που θα είναι και πολιτική καθώς ο κ. Σαμαράς θα επιδιώξει να συνομιλήσει με τη Γερμανίδα Καγκελάριο ενώ προγραμματίζεται να έχει συνάντηση και με την κ. Κριστίν Λαγκάρντ στις 2 ή 3 Οκτωβρίου, θα κρίνει όχι μόνον το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και την ίδια την πορεία της κυβέρνησης...

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.