ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

Σκληρή αντιπαράθεση των κομμάτων

Διχάζει το νέο λύκειο

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο, η ψήφιση του οποίου αναμένεται αργά απόψε, ενώ θα προηγηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής, που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Διχάζει το νέο λύκειο

Νωρίτερα η ΟΛΜΕ  πραγματοποίησε πανελλαδική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο  αλλά και στις διαθεσιμότητες καθηγητών.

Εντός του κοινοβουλίου, ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι για όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό που μπήκε στο μέτρο της διαθεσιμότητας υπάρχει μέριμνα ώστε να μεταφερθούν όλοι, είτε σε οργανισμούς δημόσιας υγείας, είτε σε ΙΕΚ και επανέλαβε ότι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει. Επεσήμανε επίσης  ότι το υπουργείο ανταποκρινόμενο στο αίτημα της κοινότητας, κατοχυρώνει και διασφαλίζει με άρθρο που θα κατατεθεί στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο, την οργανική θέση των εκπαιδευτικών δίνοντας τέλος στην σύγχυση και στην αδιαφάνεια που επικρατούσε.

«Όλοι οι εκπαιδευτικοί αποκτούν οργανική θέση, για να τελειώνει το άγχος 50 ετών» είπε και πρόσθεσε ότι  όλοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα θα διεκδικήσουν 925 θέσεις μονίμων εκπαιδευτικών στα Δημόσια ΙΕΚ και στις νεοϊδρυθείσες ΣΕΚ (Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης).

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε «τσουνάμι απολύσεων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση», την κάλεσε να ανακαλέσει το μέτρο της διαθεσιμότητας και στήριξε τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να κοιμάται ήσυχος και να νιώθει ασφαλής».

Το ΚΚΕ στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τις απεργιακές κινητοποιήσεις που αποφάσισαν οι εκπαιδευτικοί δήλωσε ο γγ του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, από το συλλαλητήριο που πραγματοποίησε νωρίτερα το ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομόνοιας.

 Καζάνι που βράζει η παιδεία 

Εν τω μεταξύ σε απεργία διαρκείας προχωρούν οι καθηγητές από τις 16 Σεπτεμβρίου. Στη χθεσινοβραδινή μαραθώνια συνεδρίαση των προέδρων των ΕΛΜΕ με τα μέλη του δ.σ. της ΟΛΜΕ επικυρώθηκε η απόφαση για πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου. Οι καθηγητές θα επανεξετάζουν τη στάση τους μετά από κάθε πενθήμερη απεργία.

Υπέρ της συγκεκριμένης πρότασης ψήφισαν 72 ΕΛΜΕ από τις 85 που έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα οι δάσκαλοι που ήδη έχουν κηρύξει απεργία μαζί με την ΑΔΕΔΥ για τις 18 και 19 του μήνα συνεδρίασαν σήμερα μαζί με τους καθηγητές και τάσσονται στο πλευρό τους. Η ΔΟΕ καλεί τους δασκάλους σε «αγωνιστική επαγρύπνηση» και σε μαζική συμμετοχή στις Γ.Σ. ώστε να δυναμώσει τη φωνή του απέναντι στις μνημονιακές αντιεκπαιδευτικές πολιτικές της κυβέρνησης».

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί από την πλευρά τους (ΟΙΕΛΕ) εξήγγειλαν 48ωρη απεργία για τις 16 και τις 17 Σεπτεμβρίου, ενώ οι δάσκαλοι της δημόσιας εκπαίδευσης (ΔΟΕ) αναμένεται να καθορίσουν τη στάση τους αύριο ή μεθαύριο.

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων και οι πανεπιστημιακοί  

Ετοιμοπόλεμοι και οι πανεπιστημιακοί καθώς αναστέλλεται από σήμερα και για όλη την εβδομάδα η λειτουργία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας (ΕΚΠΑ), με απόφαση της Συγκλήτου, που αντιδρά στο μέτρο της διαθεσιμότητας.

Παράλληλα, με ομόφωνη απόφασή του, ο Σύλλογος ΔΕΠ του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου αποφάσισε απεργία μέχρι τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου.

Κλειστά παρέμειναν  σήμερα και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, όπως αποφάσισαν οι πρόεδροι των Ιδρυμάτων, στη Σύνοδό τους την περασμένη Παρασκευή.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει από σήμερα και η Πανελλήνια Ομοσπονδία των διοικητικών υπαλλήλων ανώτατων ιδρυμάτων, καθώς έχει αποφασίσει δύο 48ωρες απεργίες, 10 και 11 και 12 και 13 Σεπτεμβρίου, αλλά και μια πενθήμερη από τις 16 έως τις 20 Σεπτεμβρίου, σε απάντηση στην επικείμενη διαθεσιμότητα 1.500 εργαζομένων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ.

Έτσι ούτε οι εγγραφές νέων φοιτητών μπορούν να γίνουν, ενώ και η εξεταστική περίοδος πάει πιο πίσω.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.