ΠΑΣΟΚ

Γιαννίτσης: Οι επιλογές που έχουμε δεν είναι μονόδρομος

«Η σχέση μεταξύ ιδεολογίας, πολιτικής και οικονομικής πολιτικής βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος της χώρας», είπε από το βήμα του διήμερου πολιτικοεπιστημονικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, τονίζοντας ότι «οι επιλογές που έχουμε δεν είναι μονόδρομος αλλά δεν είναι και όποιες θέλουμε».

Γιαννίτσης: Οι επιλογές που έχουμε δεν είναι μονόδρομος

«Η πραγματικότητα διασπά συχνά την ιδεολογία. Όμως δεν γίνεται η ιδεολογία να απέχει συνεχώς από την πολιτική γιατί αυτό μπορεί να φέρει κατάρρευση», είπε, καλώντας οποιαδήποτε εκδοχή της αριστεράς να δει πώς απαντά στα προβλήματα της κρίσης, ελλειμμάτων, διαφθοράς, ανικανότητας του κράτους, ανάπτυξης, ανεργίας, των ακραίων ιδεολογιών και της οικονομικής ανισότητας.

«Η όποια αριστερά είτε θα μείνει προσκολλημένη σε ιδεοληψίες υποστηρίζοντας λύσεις αδιέξοδες είτε θα ετεροκαθορίζεται από τις συγκυρίες είτε θα αναζητήσει με ανοικτό πνεύμα στο ευρωπαϊκό περιβάλλον τις λίγες αλλά πραγματικές αξίες με τις οποίες μπορεί να κερδίσει την πολιτική και ιδεολογική της μάχη», συνέχισε. Ο κ. Γιαννίτσης έθεσε ως διαχωριστική γραμμή αυτή μεταξύ εκείνων που είναι αποφασισμένοι να δώσουν μάχες κατανοώντας τις δυσκολίες και εκείνων που δεν αναφέρονται καν στις μάχες. «Πρέπει να γίνει μια αντιστροφή όπου το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να καθοδηγήσει την κοινωνία έστω και με πολιτικό κόστος, αλλιώς θα πληρώσει το κόστος της μη επιλογής και της αδράνειας, αυτό μπορεί να γίνει πιο μακροπρόθεσμα αλλά το κόστος θα είναι ακόμα πιο σκληρό», είπε.

Ο ίδιος προέβλεψε διαφορετικό σκηνικό στο μέλλον με την απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα να εξαρτώνται πολύ λιγότερο από δάνεια χωρίς όρους. «Ο δανεισμός από τις αγορές, έξω από τα μνημόνια όταν επανέλθει θα είναι πιο περιορισμένος και δύσκολος. Δάνεια για τα ελλείμματα όπως τα ξέραμε, δεν θα υπάρχουν», είπε, σημειώνοντας ότι βρισκόμαστε σε μια φάση που δεν θα ξεπεραστεί χωρίς ανατροπές.

Ο κ. Γιαννίτσης ζήτησε σοβαρούς μετασχηματισμούς σε παραγωγική βάση, εκπαιδευτικό σύστημα, δημόσια διοίκηση, λήψη πολιτικών αποφάσεων, θέματα διαφάνεια. «Οικοδομήσαμε ευημερία σπάζοντας τους δεσμούς με την ανάπτυξη, σήμερα πρέπει να τους ξαναβρούμε», είπε, ενώ αναφερόμενος στην πολιτική ανασύνθεση, έκανε λόγο για πολιτικό και όχι διαδικαστικό πρόβλημα. «Η όποια πρωτοβουλία πολιτικής ανασύνθεσης πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τους νέους ανθρώπους. Έχουμε υποχρέωση να εγκαταλείψουμε την ψευδαίσθηση και την αυταρέσκεια ότι η κεντροαριστερά ξεκινά από εμάς και είμαστε πρωταγωνιστές στο έργο αυτό», είπε, καλώντας όλους να στηρίξουν κάτι συλλογικό, ισοπεδώνοντας τις προσωπικές ατζέντες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.