ΠΑΣΟΚ

Αφιέρωμα του matrix24.gr για τα 39 χρόνια ΠΑΣΟΚ

Διαβουλεύσεις στο δρόμο προς το Συμπόσιο

Οι πρωταγωνιστές, τα μυστικά ραντεβού και πως δεν ξέφυγε η κατάσταση. Μικρά, παρασκηνιακά αλλά σημαντικά γεγονότα που οδήγησαν στην πραγματοποίηση του Συμποσίου. Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του matrix24.gr στην 3η Σεπτέμβρη και τα 39 χρόνια ΠΑΣΟΚ.

Διαβουλεύσεις στο δρόμο προς το Συμπόσιο

Ο γρίφος της  Άννας Διαμαντοπούλου

* Σίγουρη για την συμμετοχή της ήταν στους αρχικούς υπολογισμούς της Χαριλάου Τρικούπη, η πρώην υπουργός Παιδείας του ΠΑΣΟΚ που εδώ και πολύ καιρό κρατά σαφείς αποστάσεις από το κόμμα, Άννα Διαμαντοπούλου. Γιατί; Διότι κατόπιν επικοινωνίας της με αξιωματούχο του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ Χρήστο Δερβένη και συζήτησαν «το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί με επιστημονικό και πολιτικό τρόπο, από έναν φορέα μελετών και στρατηγικού σχεδιασμού όπως το ΙΣΤΑΜΕ, η αποτίμηση της ιστορίας της Δημοκρατικής Παράταξης, με τα θετικά και τα αρνητικά της στην χώρα, μακριά από επιφανειακούς μονολόγους και φιέστες», όπως γράφει η ίδια στην προσωπική της ιστοσελίδα. Ενώ όμως εκείνη δηλώνει πως συμφώνησαν να απαντήσει για τη συμμετοχή της όταν θα υπήρχε ένα πρώτο σχέδιο και όταν αυτό της εστάλη, απάντησε αρνητικά δεδομένου ότι «δεν ήταν στο πνεύμα της αρχικής συζήτησης», στο ΠΑΣΟΚ έμειναν με την εντύπωση ότι θα μιλούσε.

Έδειχναν δε, τόσο σίγουροι, που το διέρρευσαν. Όχι τίποτε άλλο, σκιαγραφούσαν και το περιεχόμενο της ομιλίας της κατά τη δεύτερη ημέρα του πολιτικο-επιστημονικού συνεδρίου, κάνοντας λόγο για την «Ελλάδα στην Ευρώπη και τον κόσμο», πράγμα που σημαίνει πως οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν στο παρασκήνιο προχωρήσει.

Το ενδιαφέρον πάντως, είναι ότι λίγες ημέρες μετά την άρνηση της κ. Διαμαντοπούλου, την οποία και απεδέχθησαν, μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς, αφού τη δημοσιοποίησε επισήμως η ίδια, το όνομά της …ξαναμπήκε στον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ. Να φταίει άραγε η αποδοχή της πρόσκλησης στο ενδιάμεσο από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη; Άγνωστο. Ο γρίφος πάντως, φαίνεται ότι δεν θα λυθεί πριν από την ανακοίνωση του τελικού προγράμματος από την Χαριλάου Τρικούπη.

Τα «πήγαινε-έλα» για τον Γιαννίτση

«Πήγαινε-έλα» σημειώθηκαν και στο «κλείσιμο» του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Γιαννίτση.

Η πρόταση έγινε και σύμφωνα με πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ, επιβεβαιώθηκε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η συμμετοχή του. Αρκετές μέρες αργότερα όμως, οι πλέον ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν …αρμοδίως ότι ο πρώην κορυφαίος υπουργός των κυβερνήσεων Σημίτη και Παπαδήμου δεν είχε απαντήσει ακόμα…

Μέχρι την επομένη, οπότε και φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση.

«Ο Λοβέρδος έχει άλλο κόμμα»

* Πολλά γράφτηκαν περί «ανοίγματος» του ΠΑΣΟΚ στον πρόεδρο της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα» Ανδρέα Λοβέρδο, ενόψει του πολιτικο-επιστημονικού συνεδρίου του Σεπτέμβρη, μέσω πρόσκλησής του σε αυτό. Υπήρξε άλλωστε, κορυφαίος υπουργός του και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες.

Η ανακοίνωση όμως του κόμματος του Ανδρέα Λοβέρδου, ότι στις 3 Σεπτέμβρη, ανήμερα των 39ων γενεθλίων του ΠΑΣΟΚ, θα εγκαινιάσει τα νέα του, κεντρικά γραφεία στην οδό Αμερικής και ταυτόχρονα θα καταθέσει τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, προκάλεσε την οργή της Χαριλάου Τρικούπη και του ίδιου του Ευάγγελου Βενιζέλου, που στο άκουσμα της είδησης …έκλεισε το τηλέφωνο εμφανώς ενοχλημένος.

Έκτοτε, η απάντηση στο ερώτημα αν θα κληθεί ο πρώην υπουργός, είναι «μα ο Ανδρέας έχει άλλο κόμμα»…

Για όσους ενδιαφέρονται πάντως για τις απόψεις του επί του θέματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος αρθρογραφεί στο matrix24.gr.

Τόμος με τα συμπεράσματα

Σε έναν συλλογικό τόμο που θα εκδώσει το ΙΣΤΑΜΕ εν ευθέτω χρόνω, θα αποτυπωθούν τα συμπεράσματα του διήμερου πολιτικο-επιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνουν από κοινού ΠΑΣΟΚ και ΙΣΤΑΜΕ για τον εορτασμό της 39ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τη «σφραγίδα» του Βενιζέλου

Την προσωπική «σφραγίδα» του Ευάγγελου Βενιζέλου φέρει η όλη διοργάνωση του πολιτικο-επιστημονικού συνεδρίου, στο οποίο άλλωστε εναποθέτει μεγάλες ελπίδες ο ίδιος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι τρεις άνθρωποι που είχαν την μεγαλύτερη δυνατή οργανωτική και όχι μόνο εμπλοκή είναι ο πρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ και προσωπικός γιατρός του Ευάγγελου Βενιζέλου, Χρήστος Δερβένης, ο μαθητής του και Αναπληρωτής καθηγητής στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Χαράλαμπος Ανθόπουλος και ο στενός συνεργάτης του, με λαμπρές περγαμηνές και πολλά υποσχόμενος νέος, επικεφαλής της Μονάδας Ανάπτυξης Πολιτικών (ΜΑΠ) και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ο Μόσιαλος, η ανασυγκρότηση και η «Δυναμική Ελλάδα»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Ηλία Μόσιαλου, όχι τόσο για την μακρά πορεία του σε κυβερνητικά έδρανα του ΠΑΣΟΚ, καθώς υπήρξε υπουργός μόνο στην τελευταία κυβέρνηση του κόμματος, όσο για το γεγονός ότι ο κ. Μόσιαλος έχει αποστασιοποιηθεί πλήρως εσχάτως από το κόμμα, ιδρύοντας μάλιστα τη δική του πολιτική κίνηση υπό τον τίτλο «Δυναμική Ελλάδα».

Στον βαθμό λοιπόν, που το ΠΑΣΟΚ θα θελήσει να «ανοίξει τον δρόμο» για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου μέσα από τη διημερίδα αυτή, και το θέλει, η παρουσία του Ηλία Μόσιαλου αποκτά ιδιαίτερο νόημα, ενώ κατά πολλούς στη Χαριλάου Τρικούπη δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις και για κάποιου είδους συμπόρευση στο μέλλον.

«Είμαι ο γραμματέας και θα με σέβεσαι…»

* Όπως κάθε μεγάλο ή μικρότερο γεγονός στο ΠΑΣΟΚ, έτσι και το πολιτικο-επιστημονικό συνέδριο που προγραμματίζεται για τις 3 και 4 Σεπτεμβρίου, δεν θα μπορούσε παρά να προκαλέσει ...ίντριγκες και πάθη.

Αυτή την φορά, παραδόξως, πρωταγωνιστές του «παρολίγον επεισοδίου» ήταν δύο νέα στελέχη του, ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης και η συνεργάτης του προέδρου Αφροδίτη Αλ Σάλεχ. Επιστρέφοντας από πολυήμερο ταξίδι στην Κίνα ο πρώτος, φέρεται να ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι είχαν σχεδόν «αποκλειστεί» από τη λίστα των ομιλητών τα «δικά του παιδιά», απαιτώντας σχεδόν την συμμετοχή κάποιων εξ αυτών.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της νεαρής καλλονής του ΠΑΣΟΚ, που του υπενθύμισε τον επιστημονικό χαρακτήρα του συνεδρίου, αφήνοντας ούτε λίγο ούτε πολύ να εννοηθεί ότι οι προτεινόμενοι εκ μέρους του δεν είχαν το απαραίτητο κύρος για να λάβουν τον λόγο.

Λόγο στον λόγο, ο κ.Ανδρουλάκης φέρεται να αξίωσε τον σεβασμό της Αφροδίτης Αλ Σάλεχ, με την φράση «είμαι ο γραμματέας και θα με σέβεσαι», κάτι που την έκανε έξω φρενών, και λίγο έλειψε να ...ξεφύγει η κατάσταση.

Κατευναστικά λειτούργησε το γεγονός ότι στη διπλανή αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών, όπου διαδραματίστηκε η όλη σκηνή, συνεδρίαζε ένα μίνι «πράσινο» υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.