ΚΟΣΜΟΣ

Μέσα σε μια πενταετία

Αφγανιστάν: Εξαπλασιάστηκαν οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Ο αριθμός των αποστολών στις οποίες μη επανδρωμένα αεροσκάφη του βρετανικού στρατού εκτόξευσαν πυραύλους στο Αφγανιστάν εξαπλασιάστηκε κατά την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Άμυνας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αφγανιστάν: Εξαπλασιάστηκαν οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Το 2008 από τις 296 αποστολές μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών Reaper στο Αφγανιστάν, στις 14 —δηλαδή μόνο στο 5% από αυτές— εκτοξεύτηκαν ένας ή περισσότεροι πύραυλοι. Το 2012 οι αποστολές των Reaper ανήλθαν στις 892 και τα πλήγματα που επέφεραν στα 92, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Άμυνας Άντριου Ρομπάθαν σε γραπτή ανακοίνωσή του προς το βρετανικό κοινοβούλιο.

Τον Οκτώβριο του 2012 η βρετανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι θα διπλασίαζε τον αριθμό των οπλισμένων Reaper που διαθέτει, ανεβάζοντάς τον στα 10. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ελέγχονται από τη βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Γουάντινγκτον της ανατολικής Αγγλίας.

Οι ΗΠΑ καταφεύγουν επίσης ολοένα και περισσότερο σε στρατιωτικά πλήγματα μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών: το 2012 αεροσκάφη Predator και Reaper εξαπέλυσαν 506 πυραύλους στο Αφγανιστάν, έναντι 294 το 2011, δηλαδή αυτού του είδους οι επιθέσεις αυξήθηκαν κατά 72%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.