ΚΟΣΜΟΣ

Έριξαν ...στάχτη στα μάτια του κόσμου οι ηγέτες Κίνας και Ιαπωνίας

Θερμή χειραψία και φιλοφρονήσεις μεταξύ Σι και Άμπε στην G20

Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G-20 στη Αγία Πτερούπολη, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Ζινπίνγκ, αντάλλαξαν θερμή χειραψία και λόγια φιλοφροσύνης σήμερα, παρά τις προβληματικές σχέσεις των δύο κρατών.

Θερμή χειραψία και φιλοφρονήσεις μεταξύ Σι και Άμπε στην G20

Οι σχέσεις μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι επί σειρά μηνών προβληματικές, λόγω της έντασης που έχει δημιουργηθεί για τη μικρή συστάδα ακατοίκητων νησιών στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, που είναι γνωστά με την ονομασία Σενκάκου στην Ιαπωνία και Ντιαογιού στην Κίνα. Τις δύο χώρες χωρίζει και το πολεμικό παρελθόν τους. Ο Άμπε εμφανίζεται πρόθυμος να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις και ζήτησε την έναρξη διαλόγου με το επίσημο Πεκίνο, αν και απορρίπτει τη θέσπιση όρων για τις συνομιλίες.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών παραμένει σε υψηλό επίπεδο γύρω από τα διαφιλονικούμενα νησιά, με τα αεροσκάφη και τα πλοία των δυο δυνάμεων να παίζουν το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, επί σειρά μηνών. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μέσω του εκπροσώπου του Κιν Γκανγκ, ανέφερε πριν από τη συνάντηση των Σι και Άμπε, ότι το Πεκίνο έχει «ξεκάθαρη» θέση ότι τα νησιά ανήκουν στην Κίνα. «Οι σχέσεις Κίνας-Ιαπωνίας αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, αλλά η ευθύνη δεν είναι της Κίνα» είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.