ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με έγγραφό του στη Βουλή
Ο Μαυραγάνης στηρίζει τις διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο
Είναι ξεκάθαρος ο νόμος και δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας από τις ΔΟΥ για το πώς θα πρέπει να κινηθούν στις περιπτώσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αυτή είναι κεντρική ιδέα που διαπνέει έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από μια ερώτηση του Βύρωνα Πολύδωρα η οποία είχε κατατεθεί στη Βουλή πριν από την αποφυλάκιση του Λάκη Γαβαλά. Στην έγγραφη απάντησή του ο υφυπουργός επισημαίνει ότι «με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, από την επόμενη μέρα που τα χρέη προς το Δημόσιο καθίστανται ληξιπρόθεσμα, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ υποχρεούται στη λήψη αναγκαστικών μέτρων κατά των οφειλετών για το καθυστερούμενο μέρος του χρέους, είτε αθροιστικά είτε καθένα χωριστά κατά την ελεύθερη κρίση του».
Τονίζει επίσης ότι «η λήψη των μέτρων είσπραξης γίνεται χωρίς διακρίσεις. Τα κριτήρια για τη λήψη των μέτρων είναι απολύτως αντικειμενικά, ήτοι σχετίζονται με το ύψος της οφειλής ή την παλαιότητα αυτής ή το είδος αυτής και ποτέ επιλεκτικά (δεν σχετίζονται με το πρόσωπο του οφειλέτη)».
Στο γράμμα του νόμου αναφέρεται ο κ. Μαυραγάνης και για το θέμα της προσωποκράτησης στις περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων χρεών. Όπως ειδικότερα τονίζει, για την υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης για το αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, αρκεί η συνδρομή δύο προϋποθέσεων: α) τα βεβαιωμένα και ληξιπρόθεσμα χρέη να υπερβαίνουν το κατά νόμο ελάχιστο όριο και β) να έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία λήξης καταβολής των οφειλών (άρθρο 25 Ν. 1882/1990).
«Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή αίτησης ποινικής δίωξης δεν επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του προϊστάμενου της ΔΟΥ, αλλά, αντίθετα, εντάσσεται στις ενέργειες που ασκούνται κατά δέσμια αρμοδιότητα (άρθρο 25 του Ν. 1882/1990)», τονίζει ο υφυπουργός προσθέτοντας πάντως ότι αποκλειστικά αρμόδιο κατά νόμο όργανο για την άσκηση ποινικής δίωξης, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος από τη Διοίκηση, είναι ο εισαγγελέας.
Ο Βύρων Πολύδωρας στην ερώτησή του ανέφερε ότι ο επιχειρηματίας φυλακίσθηκε αν και είχε προτείνει ως συμβιβαστική λύση να μεταβιβάσει στο Ελληνικό Δημόσιο το κτίριο που ανήκει στην εταιρεία του στην Κάντζα. Απάντηση στην ερώτησή του διαβιβάστηκε και από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου ο οποίος υπενθυμίζει όσα προβλέπει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας για τα της προσωρινής κράτησης αλλά και τον νόμο 3943/2011 για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που προβλέπει ότι, με την παροχή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής του χρέους, αναστέλλεται η ποινική δίωξη για όσο χρόνο διαρκεί η ρύθμιση και ο οφειλέτης είναι συνεπής με τους όρους της ρύθμισης και τελικά εξαλείφεται το αξιόποινο σε περίπτωση ολοσχερούς εξόφλησης. Ο κ. Αθανασίου κάνει γνωστό ότι το υπουργείο προτίθεται να προωθήσει στη Βουλή σχέδιο νόμου, με το οποίο θα προβλεφθεί η σύσταση ενεχύρου σε περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...