ΕΛΛΑΔΑ

Με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά

Στην Κομισιόν η ρύπανση του ποταμού Νέστου

Προ των ευθυνών της θέτει η ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά την Ευρωπαίκή Επιτροπή με την ερώτησή της , με την οποία επαναφέρει το άλυτο, εδώ και χρόνια, ζήτημα της ρύπανσης του ποταμού Νέστου από χωματερές της Βουλγαρίας

Στην Κομισιόν η ρύπανση του ποταμού Νέστου

Η κ.Κοππά υπογραμμίζοντας  τις καταστρεπτικές συνέπειες που επιφέρει αυτή η μόλυνση στο οικοσύστημα της Βόρειας Ελλάδας, ζητά  από την Επιτροπή να την ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο της εφαρμογής της σχετικής με το ζήτημα νομοθεσίας από την πλευρά των Βουλγαρικών αρχών και ρωτά σε τι ενέργειες προτίθεται επιτέλους να προβεί η Επιτροπή για την προστασία του Νέστου, έπειτα από τη συνεχιζόμενη για χρόνια και προερχόμενη από τη Βουλγαρία μόλυνσή του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ο ποταμός Νέστος είναι από τις πιο σημαντικές αρτηρίες γλυκού νερού στα Βαλκάνια, δίνοντας ζωή στις περιοχές από τις οποίες περνάει, τόσο στη Νότια Βουλγαρία όσο και στη Βόρεια Ελλάδα. Η ρύπανση του από τις χωματερές της Βουλγαρίας συνεχίζεται μέχρι και σήμερα σε σημείο που η κατάσταση να μην είναι αναστρέψιμη. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει πολλάκις πλειάδα διοικητικών αρχών από επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης μέχρι και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Βουλγαρία είχε υποχρέωση μέχρι τις 22-12-2009 να έχει εφαρμόσει σχέδιο διαχείρισης λεκάνης απορροής ποταμού, με διασυνοριακή συνεργασία, σύμφωνα με την ΟΠΥ(Οδηγία πλαίσιο για τα ύδατα) 2000/60/ΕΚ (άρθρα 3, 13(2)). Επίσης, στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας 2007-2013 ανάμεσα σε Βουλγαρία και Ελλάδα, προβλέπεται ειδική ρύθμιση για το θέμα του Νέστου. Μέχρι την επίσημη ενημέρωση της Επιτροπής, στις 14-11-2012, σχετικά με την ενσωμάτωση της οδηγίας ΟΠΥ 2000/60/ΕΚ στη βουλγαρική νομοθεσία, δεν υπήρξε κανένας συντονιστικός μηχανισμός σχετικά με την εφαρμογή ενός διεθνούς σχεδίου διαχείρισης λεκάνης απορροής του Νέστου, ούτε και υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στη συνεργασία των δύο χωρών για το θέμα αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε δεσμευτεί να ζητήσει ενημέρωση από τις Βουλγαρικές αρχές σχετικά με τις πιθανές πηγές ρύπανσης και την εφαρμογή της Οδηγίας για την επεξεργασία αστικών λυμάτων, την Οδηγία για την υγειονομική ταφή και την Οδηγία ΟΠΕΡ( ολοκληρωμένη πρόληψη και έλεγχος της ρύπανσης), καθώς και να ελέγξει το επίπεδο συμμόρφωσης της νομοθετικής εκτέλεσης της ΟΠΥ, τονίζοντας ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα λάμβανε τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της.

Στο πλαίσιο αυτό και υπό το φως της σχετικής νομοθεσίας, ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια είναι τα αποτελέσματα της ενημέρωσης από τις βουλγαρικές αρχές σχετικά με τα ζητήματα αυτά; Σε ποιο στάδιο της μεταβατικής περιόδου για την εφαρμογή των οδηγιών βρίσκεται η Βουλγαρία; Δεδομένου ότι το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας 2007-2013 πλησιάζει στο τέλος του, σε ποιό στάδιο βρίσκονται τα σχέδια σχετικά για την προστασία του Νέστου; Τι μέτρα σχεδιάζει να πάρει η Επιτροπή σχετικά με την προστασία του ποταμού, που παρά όλη την διοικητική κινητοποίηση των τελευταίων ετών, συνεχίζει να υποφέρει από την ρύπανση που προέρχεται από τη Βουλγαρία;»

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.