ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανοιχτά όλα τα άλλα θέματα

«ΟΚ»για τον προϋπολογισμό του 2013 από την τρόικα

Ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο ελέγχου της ελληνικής οικονομίας. Οι επικεφαλής της τρόικας αναχωρούν από την Αθήνα, έχοντας συμφωνήσει μόνον στο κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013. Οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Εurogroup στις 14 Οκτωβρίου.

«ΟΚ»για τον προϋπολογισμό του 2013 από την τρόικα

Όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αμέσως μετά τη σημερινή ολιγόωρη συνάντηση με την τρόικα στο υπουργείο, τις επόμενες 15- 20 ημέρες οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν μέσω αλληλογραφίας, με διττό στόχο: η ελληνική πλευρά να δείξει ότι προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και οι εκπρόσωποι των δανειστών να συντονίσουν τις θέσεις τους.

Τα «ανοικτά μέτωπα» είναι πολλά και ενδεικτικά, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

*Ο προϋπολογισμός του 2014, με τον υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών να επισημαίνει από χθες το βράδυ, ότι «υπάρχουν ακόμη περιοχές να ερευνήσουμε», και να αναφέρει τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, «αυτά είναι μεγάλες περιοχές, αφορούν σε δισεκατομμύρια ευρώ». Ειδικότερα, πρόκειται για:

-το σχέδιο νόμου για τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα από το 2014 (ύψος εσόδων, εισπραξιμότητα)

-τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τα ασφαλιστικά ταμεία

-τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τη «φορολογική συμμόρφωση» (αύξηση φορολογικών εσόδων, λόγω της σταδιακής ανάταξης της οικονομίας).

*Τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, η οποία εκκρεμεί από τον Ιούλιο (μάλιστα, ο υψηλόβαθμος παράγοντας εκτιμά ότι πλέον θεωρείται χρονικά αδύνατον να συζητηθεί το θέμα της δόσης στο Euro Working Group στις αρχές του Οκτωβρίου). Ειδικότερα:

-συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, της ΕΛΒΟ και της ΛΑΡΚΟ (σήμερα επιδόθηκαν νέα στοιχεία στην τρόικα)

-συνεχίζεται η αξιολόγηση για το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, με σημείο αιχμής να αποτελούν οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια

-ο Κώδικας των Δικηγόρων μεταφράζεται στα αγγλικά για να εκτιμηθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών

-η αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ- ΕΥΑΘ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες 10- 15 ημέρες.

*Η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν ήδη συμφωνηθεί

*Η πορεία ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

*Το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, για το οποίο η τρόικα ζητεί επιτάχυνση και μεγαλύτερη ευελιξία (σήμερα ανακοινώθηκε ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ)

*Οι γενικότερες παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 7 Οκτωβρίου, θα αποτυπώνεται ουσιαστικά μόνον το κλείσιμο για το 2013 και, ειδικότερα, αναμένεται ύφεση 4% (για το 2014 εκτιμάται οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%). Ενώ, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται, με τις έως τώρα πληροφορίες, να διαμορφωθεί στα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι υπάρχει συμφωνία να μην επιβληθεί έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και να μην εφαρμοστεί για τους ένστολους το ενιαίο μισθολόγιο.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται, εκτός απροόπτου, να επανέλθουν στην Ελλάδα μετά το Eurogroup στις 14 Οκτωβρίου. Πάντως, εκτός από την αλληλογραφία με την ελληνική πλευρά, θα παραμείνουν στην Ελλάδα τα τεχνικά κλιμάκια, που θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.

Πολύ κάτω από το ύψος των 4 δισ. ευρώ θα είναι τα έσοδα που θα βεβαιωθούν από τον ενιαίο φόρο στα ακίνητα, που θα επιβληθεί από το 2014 και το σχέδιο για τον οποίο έχει δοθεί στους επικεφαλής της τρόικας για μετάφραση, ενώ τα καθαρά έσοδα για τον προϋπολογισμό εκτιμώνται σε 2,85 δισ. ευρώ.
Αυτό ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη σημερινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, στα ασφαλιστικά ταμεία αναμένεται να υπάρξει «πολύ μικρότερο από το αναμενόμενο, αλλά διαχειρίσιμο, πλεόνασμα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.