ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα πάνω στην κατάθλιψη

Βελονισμός και ψυχοθεραπεία αποτελεσματικότερα από τα αντικαταθλιπτικά

Ο βελονισμός και η ψυχοθεραπεία είναι μέθοδοι αποτελεσματικότερες από την χρήση αντικαταθλιπτικών στους ασθενείς που πάσχουν από κατάθλιψη, τουλάχιστον για μερικούς μήνες, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Βελονισμός και ψυχοθεραπεία αποτελεσματικότερα από τα αντικαταθλιπτικά

Παρ’ότι η χρήση του βελονισμού για την καταπολέμηση της κατάθλιψης δεν έχει επιστημονική τεκμηρίωση, εν τούτοις τα ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δείχνουν πως το 1/3 των ασθενών δεν εμφάνιζε κατάθλιψη μετά από 3 μήνες βελονισμού ή ψυχοθεραπείας σε αντίθεση με όσους ακολούθησαν αποκλειστικά φαρμακευτική αγωγή, που το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1/5.

Αναλυτικά οι επιστήμονες χώρισαν τους ασθενείς σε 3 ομάδες: η πρώτη έκανε βελονισμό, η δεύτερη ψυχοθεραπεία και η τρίτη έπαιρνε απλώς φάρμακα. Το 70% των συμμετεχόντων έκαναν ήδη φαρμακευτική θεραπεία κατά το προηγούμενο τρίμηνο πριν την έρευνα και δεν τους ζητήθηκε να σταματήσουν τα αντικαταθλιπτικά τους. Μετά από τρεις μήνες, όσοι είχαν κάνει βελονισμό, εμφάνιζαν οριακά μεγαλύτερη βελτίωση από ό,τι όσοι είχαν κάνει ψυχοθεραπεία και αρκετά μεγαλύτερη βελτίωση σε σχέση με όσους έκαναν απλώς φαρμακευτική αγωγή. Η διαφορά αυτή στα οφέλη -και μάλιστα χωρίς κάποιες παρενέργειες- παρέμεινε για τουλάχιστον άλλους τρεις μήνες μετά το σταμάτημα του βελονισμού ή της ψυχοθεραπείας. Μετά όμως από εννέα έως 12 μήνες, λόγω της βελτίωσης στο μεταξύ των ασθενών που έκαναν φαρμακευτική θεραπεία, η προσθήκη του βελονισμού και της ψυχοθεραπείας στο θεραπευτικό «μίγμα» δεν φαίνεται να πρόσδιδε πλέον κάποιο αξιοσημείωτο όφελος σε σχέση με όσους έπαιρναν μόνο αντικαταθλιπτικά.

«Όσοι άνθρωποι έχουν κατάθλιψη και έχουν δοκιμάσει διάφορες φαρμακευτικές επιλογές, αλλά παρόλα αυτά δεν έχουν δει τη βελτίωση που θα ήθελαν, θα έπρεπε να δοκιμάσουν το βελονισμό ή την ψυχοθεραπεία, που πλέον αποδεικνύεται ότι είναι κλινικά αποτελεσματικές επιλογές», δήλωσε ο  επικεφαλής της επιστημονικής έρευνας Χιου ΜακΦέρσον.

Πάντως άλλοι γιατροί, όπως ο ψυχίατρος Φίλιπ Μάσκιν του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, υπογράμμισαν πως μπορεί μεν ο βελονισμός και η ψυχοθεραπεία να αποτελούν αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις, όμως δεν αποτελούν υποκατάστατα για την φαρμακευτική θεραπεία, αφού άλλωστε και στην τελευταία μελέτη οι περισσότεροι συμμετέχοντες συνέχισαν να αντικαταθλιπτικά καθ’ όλο το τρίμηνο που αυτή διήρκεσε. Επίσης, επεσήμανε πως παραμένει ασαφές ποιοί ασθενείς έχουν περισσότερες πιθανότητες να ωφεληθούν από το βελονισμό και ποιοί όχι.

Ειδικοί της γνωστής αμερικανικής κλινικής Mayo ανέφεραν ότι οι κίνδυνοι του βελονισμού είναι μικροί, αρκεί ο ασθενής να καταφεύγει σε καλούς και πιστοποιημένους βελονιστές. Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν μυικούς πόνους, τραυματισμό κάποιου οργάνου και μόλυνση από τις βελόνες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.