ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύριο η ψήφισή του

Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση για το νέο λύκειο

Ξεκίνησε στο Β' θερινό τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο και η ψήφιση του θα γίνει αύριο.

Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση για το νέο λύκειο

Η αυλαία της συζήτησης άνοιξε με τους εισηγητές των κομμάτων και με την κυβερνητική πλειοψηφία να υπεραμύνεται των αλλαγών, ενώ το νομοσχέδιο δέχεται τα πυρά των βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο, ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εισηγητή του κόμματος Τάσου Κουράκη.

Μιλώντας στο Β’ Θερινό Τμήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Κουράκης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι ενισχύει την παραπαιδεία και ταυτόχρονα καταργεί την δημόσια εκπαίδευση και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετατρέπει το λύκειο σε ένα συνεχές εξεταστικό κέντρο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά 2.500 εκπαιδευτικοί στέλνονται σε μία αμφιβόλου αποτελεσματικότητας διαθεσιμότητα με στόχο την απόλυση ενός μεγάλου μέρους από αυτών και δεσμεύτηκε ότι το κόμμα του όταν θα γίνει κυβέρνηση, θα επανορθώσει τις αδικίες.

Νωρίτερα, ο εισηγητής της ΝΔ Γιάννης Πασχαλίδης υπεραμύνθηκε των νέων αλλαγών κάνοντας λόγο για ένα νομοσχέδιο τομή στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα.

Παράλληλα απέρριψε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι η δημόσια εκπαίδευση ενισχύεται μέσα από ένα σύγχρονο και λειτουργικό λύκειο.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος έδωσε έμφαση στις αλλαγές τις οποίες πρότεινε το κόμμα του από τις οποίες, όπως είπε, πολλές από αυτές έγιναν αποδεκτές από τον υπουργό Παιδείας, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι να συμβάλουμε για ένα καλύτερο νομοθέτημα, να είμαστε η φωνή της ψυχραιμίας και την νηφαλιότητας μέσα σε ένα κλίμα όπου επικρατεί αναστάτωση».

Αναφερόμενος στο θέμα της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών, ο κ. Κουτσούκος τόνισε την ανάγκη να γίνει με αντικειμενικό, αδιάβλητο και αξιολογικό τρόπο που ούτε θα εξοντώνει ούτε θα αδικεί».

Η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρά σε ένα νομοθέτημα με προχειρότητα, χωρίς μελέτη και με τη λογική του κόψε- ράψε.

«Θέλετε εντός 24 ωρών να ψηφιστεί και να εφαρμοστεί ένα νομοσχέδιο που οδηγεί στην σταδιακή απαξίωση της δημόσιας εκπαίδευσης. Αυτό είναι χαρακτηριστικό απαξίωσης του πολιτικού κόσμου και δείχνει νοοτροπία με ύποπτα συμφέροντα», τόνισε η κ. Ξουλίδου

Η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση, κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι δεν παίρνει γενναίες αποφάσεις, επισημαίνοντας ότι το λύκειο χρειάζεται ριζικές αλλαγές προσαρμοσμένες στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, έγκυρο, δίκαιο και φιλικό προς τους μαθητές.

«Η ΔΗΜΑΡ προτείνει την κατάργηση των εξετάσεων και την αναβάθμιση του λυκείου η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αναβάθμιση των δομών και της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εμείς πιστεύουμε ότι το εθνικό απολυτήριο πρέπει να είναι το διαβατήριο των παιδιών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ», ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Ρεπούση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί την κατάργηση της δημόσιας εκπαίδευσης και την ενίσχυση των ιδιωτικών συμφερόντων με ένα ακόμα ταξικό, αντιλαϊκό νομοσχέδιο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.