ΕΛΛΑΔΑ

Τι προσδοκάτε από αυτό ρωτάει ο Νίκος Χουντής

Δίνει τη φέτα στους Καναδούς η Κομισιόν

Την ανάγκη η Κομισιόν να δεσμευθεί ότι δεν θα παραχωρήσει το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας «φέτα» στους παραγωγούς σε χώρες  εντός ή εκτός ΕΕ επισημαίνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής με αφορμή το θέμα της σχεδιαζόμενης παραχώρησης της ονομασίας «φέτα» στον Καναδά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δίνει τη φέτα στους Καναδούς η Κομισιόν

«Τι οφέλη προσδοκάτε από την παραχώρηση της ονομασίας «φέτα» στους Καναδούς;» είναι το ερώτημα που απευθύνει ο ευρωβουλευτής ο κ. Χουντής προς την Κομισιόν.

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής αφού επισημαίνει πως η Φέτα (όπως επίσης και το ιταλικό τυρί Gorgonzola) γίνονται ουσιαστικά «διαπραγματευτικό χαρτί» στις συνομιλίες της Κομισιόν με την Καναδική κυβέρνηση, υπενθυμίζει ότι και τα 2 τυριά περιλαμβάνονται στη λίστα των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης επισημαίνοντας τον κίνδυνο οι καναδοί παραγωγοί να «έχουν τη δυνατότητα να προωθούν και να διακινούν τα τυριά αυτά και εντός της ΕΕ, κάνοντας χρήση αυτών των ονομασιών, χωρίς να υφίστανται μάλιστα τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς που υφίστανται οι παραγωγοί ΠΟΠ των συγκεκριμένων προϊόντων εντός της ΕΕ».

Ο έλληνας ευρωβουλευτής ζητά από την Κομισιόν να ονομάσει τα οφέλη που προσδοκά από τη θυσία των ονομασιών «φέτα» και «gorgonzola» και, μεταφέροντας το αίτημα των ελλήνων παραγωγών, να «δεσμευθεί ότι δεν θα παραχωρήσει το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας «φέτα» στους παραγωγούς τόσο του Καναδά όσο και οποιασδήποτε άλλης χώρας, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ότι θα απαγορευθεί η διακίνηση οποιουδήποτε τέτοιου προϊόντος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή έχει ως εξής:

«Το ελληνικό τυρί «φέτα», και το ιταλικό «gorgonzola» περιλαμβάνονται στη λίστα των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), όπως αυτά ορίζονται στον Κανονισμό 1107/96/ΕΚ.

Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο της επικείμενης διμερούς εμπορικής συμφωνίας της ΕΕ με τον Καναδά, το Κολλέγιο των Επιτρόπων αποφάσισε να δεχθεί να κάνουν χρήση των ονομασιών «φέτα» και «gorgonzola» οι καναδοί παραγωγοί, οι οποίοι επιπλέον θα έχουν τη δυνατότητα να προωθούν και να διακινούν τα τυριά αυτά και εντός της ΕΕ, κάνοντας χρήση αυτών των ονομασιών, χωρίς να υφίστανται μάλιστα τις υποχρεώσεις και τους περιορισμούς που υφίστανται οι παραγωγοί ΠΟΠ των συγκεκριμένων προϊόντων εντός της ΕΕ.

Με δεδομένα τα ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Επιβεβαιώνει τις ανωτέρω πληροφορίες; Ποια είναι τα οφέλη που προσδοκά η Επιτροπή ότι θα προκύψουν από τη «θυσία» των δύο αυτών προϊόντων; Συνάδει η πρακτική της στην επικείμενη συμφωνία με την κυβέρνηση του Καναδά, με τα οριζόμενα στον Κανονισμό 2081/92 του Συμβουλίου «για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των προϊόντων και των τροφίμων»;

2. Όσον αφορά στη «φέτα», οι έλληνες παραγωγοί ζητούν η Επιτροπή να δεσμευθεί ότι δεν θα παραχωρήσει το δικαίωμα χρήσης της ονομασίας «φέτα» στους παραγωγούς τόσο του Καναδά όσο και οποιασδήποτε άλλης χώρας, εντός ή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και ότι θα απαγορευθεί η διακίνηση οποιουδήποτε τέτοιου προϊόντος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πώς απαντάει η Επιτροπή;»

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.