ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτιώνεται η ρευστότητα

Ρίχνουν 2 δισ. ευρώ στην αγορά οι Τράπεζες

Οι τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να χρηματοδοτήσουν την οικονομία ωστόσο υπογραμμίζουν ότι υπάρχει έλλειψη αξιόχρεων επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων.

Ρίχνουν 2 δισ. ευρώ στην αγορά οι Τράπεζες

«Φρέσκο χρήμα» ύψους 2 δισ. ευρώ είναι σε θέση να διοχετεύσουν τους επόμενους μήνες, σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δίνοντας ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα.

Παρόλα αυτά επιχειρήσεις και νοικοκυριά δεν σταματούν να διαμαρτύρονται για την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά. Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν αυτή τη δυστοκία ωστόσο υπογραμμίζουν ότι το κρίσιμο, και εξαιρετικά δύσκολο στη σημερινή συγκυρία, είναι το να βρεθούν υγιείς, δυναμικές, αξιόχρεες επιχειρήσεις και επενδύσεις.

Στην παρούσα συγκυρία, εξηγούν στελέχη τραπεζών, η δυσκολία στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων δεν είναι τόσο η έλλειψη κεφαλαίων όσο η ασυμμετρία που υπάρχει στη ζήτηση δανείων. Τη μεγαλύτερη ζήτηση για νέα δάνεια, σημειώνουν, εμφανίζουν επιχειρήσεις που ήδη βαρύνονται με υψηλά δάνεια και δεν κρίνονται αξιόχρεες, αντίθετα πολύ μικρή είναι η ζήτηση από επιχειρήσεις που με βάση τραπεζικά κριτήρια μπορούν να κριθούν ως αξιόχρεες. Επίσης, τονίζουν, δεν μπορεί να χρηματοδοτούνται υπερχρεωμένες επιχειρήσεις. Το πρόβλημα, σημειώνουν, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια που να θεωρούνται αξιόπιστα ώστε να διοχετευθούν τραπεζικά κεφάλαια για την υλοποίησή τους. Υπογραμμίζουν ότι το ζητούμενο δεν είναι να δοθούν στα «τυφλά» δάνεια σε επιχειρήσεις που εμφανίζουν μικρές πιθανότητες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά να διασφαλιστεί ότι θα διοχετευθούν προς παραγωγικούς σκοπούς προς όφελος της οικονομίας.

Βελτιώνεται η ρευστότητα

Το βέβαιο είναι ότι οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται σταθερά, ενώ μεγάλη «ανάσα» για επιχειρήσεις και νοικοκυριά δίνει η μείωση του κόστους του χρήματος. Την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων προς επιχειρήσεις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα, ενώ είχε προηγηθεί μείωση των επιτοκίων δανείων της τράπεζας κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες τον περασμένο Ιούλιο. Η μείωση του κόστους του χρήματος θα έχει και συνέχεια, καθώς η βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας οδηγεί σε ταχεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων καταθέσεων.

Ετσι η ενίσχυση της ρευστότητας και τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν άμεσα να δώσουν ώθηση στην κατεύθυνση της αναθέρμανσης της οικονομίας. Ωστόσο, η διοίκηση θα πρέπει να βελτιώσει ουσιαστικά τις συνθήκες ώστε να προωθηθούν γρήγορα μεγάλες επενδύσεις που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Οπως σημειώνουν οι τράπεζες σήμερα, πέντε χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, η δημόσια διοίκηση εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα και να καθυστερεί απαράδεκτα ή ακόμα και να ακυρώνει επενδυτικά σχέδια.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.