ΥΓΕΙΑ

Επιστημονική έρευνα που ανοίγει δρόμους

Εμφύτευμα αποτρέπει την παράλυση μετά από εγκεφαλικό

Νέο εμφύτευμα που τοποθετείται στο στήθος ασθενών, που έχουν υποστεί εγκεφαλικό, φιλοδοξεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της παράλυσης.

Εμφύτευμα αποτρέπει την παράλυση μετά από εγκεφαλικό

Το εμφύτευμα έχει μέγεθος σπιρτόκουτο και τοποθετείται κάτω από τους ειδικούς κάτω από την κλείδα και ο χειρισμός του γίνεται μέσω τηλεχειριστηρίου. Ερευνητές από τη Σκοτία ανέπτυξαν το συγκεκριμένο εμφύτευμα, το οποίο ουσιαστικά ενεργοποιεί το πνευμονογαστρικό νεύρο, που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των σημάτων από και προς τον εγκέφαλο για την κίνηση του σώματος.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, το πνευμονογαστρικό νεύρο διαπερνά τον κορμό του ανθρώπινου σώματος και στέλνει στον εγκέφαλο χημικές ουσίες που προάγουν τη λεγόμενη νευροπλαστικότητα, δηλαδή την ικανότητα του εγκεφάλου να δημιουργεί νέες «οδούς», ώστε να φτάνουν τα σήματα σ' αυτόν έπειτα από τραύματα ή εγκεφαλικά επεισόδια.

Η δοκιμή του είναι η πρώτη που γίνεται και ξεκινά αυτόν τον καιρό με τη συμμετοχή 20 ασθενών, που παρουσιάζουν μικρή ή μηδαμινή κινητικότητα στο ένα χέρι, η οποία εμφανίστηκε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εμφύτευμα θα τοποθετηθεί στους μισούς ασθενείς για διάστημα τριών εβδομάδων, ενώ όλοι θα ακολουθούν ειδικό πρόγραμμα με ασκήσεις αποκατάστασης.

Η δοκιμή θα διαρκέσει συνολικά έξι εβδομάδες και στο τέλος της οι επιστήμονες θα καταγράψουν τα επίπεδα της βελτίωσης που παρουσιάζουν όλοι οι ασθενείς στην κίνηση και τη λαβή, ανεξάρτητα από το αν έφεραν το εμφύτευμα.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι παρόλο που τα κύτταρα δεν μπορούν να αναγεννηθούν από τη στιγμή που καταστρέφονται, ο εγκέφαλος μπορεί να εκπαιδευτεί έτσι ώστε να βρει νέους τρόπους να στέλνει τα σήματα στα χέρια και στα πόδια, δημιουργώντας νέες «οδούς» μέσω υγιών νευρικών κυττάρων που θα λάβουν τις σχετικές «οδηγίες».

Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με τη φυσικοθεραπεία, ωστόσο για να υπάρξει αποτέλεσμα θα πρέπει να περάσουν μήνες εντατικών ασκήσεων, οι οποίες μπορεί να μην είναι εξίσου αποδοτικές σε όλους τους ασθενείς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.