ΚΟΣΜΟΣ

Κρίσιμη αναμέτρηση

Η Μόσχα εκλέγει Δήμαρχο

Σε δημοψήφισμα κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να μετατρέψει τις εκλογές ο αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι.

Η Μόσχα εκλέγει Δήμαρχο

Τον νέο της Δήμαρχο εκλέγει σήμερα η Μόσχα, σε μία εκλογική αναμέτρηση που ο Ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι αναμετράται με τον απερχόμενο δήμαρχο και εκλεκτό του Κρεμλίνου Σεργκέι Σόμπιανιν, προκαλώντας την παντοκρατορία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η συμμετοχή του 37χρονου δικηγόρου και προμάχου στον αγώνα κατά της διαφθοράς, ο οποίος είχε τεθεί επικεφαλής στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας το 2011-12, αλλάζει τα δεδομένα στην πολιτική σκηνή, όπου η αντιπολίτευση επί δέκα χρόνια είχε τεθεί στο περιθώριο.

Την Παρασκευή, ο Ναβάλνι κάλεσε τους Μοσχοβίτες να ψηφίσουν υπέρ του ώστε να διακοπεί η κυριαρχία του Πούτιν, ενός προέδρου «πανταχού παρόντος στη ρωσική πολιτική σκηνή», όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εφημερίδα gazeta.ru.

Ο ίδιος εκτιμά πως το αποτέλεσμα στις δημοτικές εκλογές θα στείλει ένα σαφές μήνυμα στην εξουσία και θα απέβαινε καθοριστικό στο εάν «θα μπορούμε πλέον να κλείνουμε ανθρώπους στη φυλακή, ή να κλέβουμε λεφτά».

Ο Ναβάλνι εκτίμησε πως «αυτή η εκστρατεία θα μπορούσε κάλλιστα να έχει διεξαχθεί και για τις προεδρικές εκλογές». Ο ίδιος είχε στο παρελθόν εκφράσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία της Ρωσίας στις εκλογές του 2018.

Ο Ναβάλνι, που τον Ιούλιο είχε καταδικασθεί σε πενταετή κάθειρξη για διαφθορά —κατηγορίες που ο ίδιος αρνείται ως χαλκευμένες— έκανε μια μαχητική εκστρατεία στους δρόμους και στο ίντερνετ και κατάφερε σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να συγκεντρώνει ποσοστό 18-20%, που ωστόσο υπολείπεται πολύ του 58-60% που πιστώνεται στον Σόμπινανιν.

Ο Ναβάλνι κινητοποίησε πολλές χιλιάδες εθελοντών και συγκέντρωσε πάνω από 100 εκατ. ρούβλια (2,3 εκατ. ευρώ) σε δωρεές για την προεκλογική του εκστρατεία.

Πολλοί επιχειρηματίες στον τομέα του Διαδικτύου έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο πρόσωπο του Ναβάλνι, ενώ ο φημισμένος οικονομολόγος Σεργκέι Γκουρίεφ, που ζει εξόριστος στο Παρίσι, είναι ο συντάκτης του οικονομικού του προγράμματος.

Ο Ναβάλνι, του οποίου σύνθημα είναι «ου κλέψεις, ου ψευδομαρτυρήσεις», είχε υποσχεθεί κατά το παρελθόν να κλείσει μία μέρα φυλακή τον Πούτιν και τους στενούς του φίλους, οι οποίοι πολλές φορές έχουν αποτελέσει στόχο δικαστικών ερευνών για διαφθορά.

Ο αντίπαλός του Σεργκέι Σόμπιανιν, ένας ικανός διαχειριστής χωρίς όμως ιδιαίτερο χάρισμα, διεξήγαγε μία διακριτική προεκλογική εκστρατεία, αρνούμενος να συμμετέχει σε συγκεντρώσεις, ή δημόσιο διάλογο, υποστηρίζοντας πως προτιμά να συνεχίσει το έργο του για την πόλη.

Διορισμένος από το Κρεμλίνο το 2010, ο Σόμπιανιν προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, η εκλογική αυτή αναμέτρηση είναι πολύ σημαντική για το Κρεμλίνο, καθώς η συμμετοχή του Ναβάλνι τις έχει μετατρέψει σε «δημοψήφισμα για τον Πούτιν».

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Η Μόσχα εκλέγει Δήμαρχο - Inside News! 08/09/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> Πηγή: Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, παραπολιτικά. […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.