ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και πολιτική θύελλα

Κυβέρνηση σε... ακραία αμηχανία

Έμπλεξε τα άκρα το Μαξίμου που το πρωί καλούσε σε συστράτευση το συνταγματικό τόξο και το βράδυ εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και... ΝΔ.

Κυβέρνηση σε... ακραία αμηχανία

Η γραμμή των δύο άκρων και του συμψηφισμού της δράσης της Χρυσής Αυγής και του ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει όπως όλα δείχνουν κεντρικό στοιχείο στην στρατηγική της κυβέρνησης, εφεξής. Ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο πλέον στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού, δεν άφησε, χθες, αμφιβολίες προς τούτο καθώς έθεσε εκτός συνταγματικού τόξου τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένοντας λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Π. Φύσσα ότι η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ στρώνει το δρόμο για τις πράξεις της Χρυσής Αυγής.

Είχε προηγηθεί ένα μπαράζ διαβουλεύσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη διαχείριση της υπόθεσης ενώ όταν πλέον κατά τις 11:00 το πρωί χθες κατέστη σαφές ότι ο θύτης ήταν μέλος ή στέλεχος της Χ.Α. ελήφθη η απόφαση για τη σκληρή τοποθέτηση Δένδια.

Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η ΝΔ θα μείνει στη γραμμή της πλήρους καταδίκης της φασιστικής οργάνωσης Μιχαλολιάκου, αρχικά από τη Βουλή και εν συνεχεία σε τηλεοπτική συνέντευξη (Σκάι), ο κ. Λαζαρίδης επανέφερε το θεώρημα των δύο άκρων.

Στόχος είναι να εγκλωβιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πολλές τοποθετήσεις του οποίου υποστήριζαν ή δικαιολογούσαν παράνομες συμπεριφορές, και παράλληλα να αναδειχθεί η Ν.Δ. ως πυλώνας σταθερότητας.

Και μαζί επανήλθαν οι αντιδράσεις. Αρχικώς από το ΠΑΣΟΚ καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος πήρε σαφείς αποστάσεις. Στη συνέχεια ήρθαν οι αντιδράσεις από κεντρογενείς και καραμανλικούς της ΝΔ, όπως οι Πρ. Παυλόπουλος και Ευ. Αντώναρος, με τον τελευταίο μάλιστα να χαρακτηρίζει ως πολιτικά ανιστόρητο και ανόητο τον Χρ. Λαζαρίδη και όσα είπε περί ΣΥΡΙΖΑ εκτός συνταγματικού τόξου.

Οι πληροφορίες του matrix24.gr επιμένουν ότι αντίστοιχη διελκυστίνδα υπήρξε και στο εσωτερικό της κυβέρνησης και το Μαξίμου. Και μόνον οι δημόσιες τοποθετήσεις των Ν. Δένδια, Μ. Βορίδη, Ανδ. Παπαμιμίκου και Χ. Αθανασίου αρκούν να επιβεβαιώσουν τη διαφορά... γραμμών στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Μόνο βέβαιο, όπως επιβεβαιώθηκε και από τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, είναι ότι η εφεξής αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής θα είναι... ποινικού χαρακτήρα. Θα επιδιωχθεί δηλαδή, αφού διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις που φέρονται να εμπλέκονται μέλη της, να της αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της εγκληματικής οργάνωσης. Πρωθυπουργός και Αντιπρόεδρος συμφώνησαν και στη διεύρυνση των προβλέψεων του ποινικού κώδικα στα άρθρα 187 (περί εγκληματικής οργάνωσης) και 195 (περί συγκρότησης ένοπλων ομάδων).

Τούτο, όμως, δεν σημαίνει ότι η Χ.Α. θα τεθεί εκτός νόμου, αν και το ΠΑΣΟΚ το έχει ζητήσει εδώ και καιρό. Πέραν των ενστάσεων που διατυπώνονται από έγκριτους καθηγητές αλλά και πολιτικούς, το Μαξίμου δεν τάσσεται, προς ώρας, σε αυτή τη γραμμή. Στελέχη του, και όχι μόνον οι οπαδοί των δύο άκρων αλλά και μετριοπαθείς, εκτιμούν πώς η απαγόρευση θα έφερνε αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα ενώ δεν θα απέτρεπε την εκλογική παρουσία της Χ.Α. ενδεχομένως και με νέο όνομα.

«Άδειασμα» από τον Κεδίκογλου

Αποστάσεις πήρε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος από την άποψη του συμβούλου του πρωθυπουργού, Χρύσανθου Λαζαρίδη, σύμφωνα με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου.

Συγκεκριμένα ο κ. Σίμος Κεδίκογλου μιλώντας σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ προσπάθησε να υπεκφύγει λε΄γοντας πως: «Η επίσημη κυβερνητική θέση εκφράστηκε από εμένα εχθές και αυτή είναι να υψώσουμε ένα φράγμα στον κύκλο βίας. Σε ότι αφορά τις δηλώσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη, μάλλον δεν αποδόθηκαν σωστά διότι ο Λαζαρίδης απλά έθεσε κάποια ερωτήματα για ορισμένες εμπρηστικές δηλώσεις που κατά καιρούς έχουν κάνει τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ».

Ωστόσο ύστερα από επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το «αν συμμερίζεται την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός συνταγματικού τόξου» ο κ. Σίμος Κεδίκογλου απάντησε ευθέως: «Όχι φυσικά δεν τις συμμερίζομαι, κάθε άλλο. Και μάλιστα θέλω να προσθέσω ότι αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε πιο ψύχραιμοι και πιο νηφάλιοι. Δεν χρειάζονται εμπρηστικοί λόγοι. Τις πολιτικές μας διαφορές μπορούμε να τις λύσουμε κάποια άλλη στιγμή» τόνισε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επίσης ο κ. Κεδίκογλου κάλεσε όλα τα κόμματα να υψώσουν φραγμό στον φαύλο κύκλο της βίας. «Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι πως φτάσαμε σε τέτοιο σημείο. Τώρα που έχουμε γίνει όλοι σοφότεροι, τώρα που οι νεοναζί έχουν αποκαλυφθεί, δεν υπάρχει δικαιολογία για κανέναν...Οι μάσκες έπεσαν», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ΣΚΟΥΠΑ 9:37 19/09/2013

    απαραδεκτος ο κ. ΛΑΖΑΡΙΔΗς…Οσο και αν μεταλλαχθει ενας ανθρωπος για να μπει στο τοξο εξυπηρετησης των συμφεροντων του ..δεν θα παψει να χρησιμοποιει τον περιθωριακο τροπο σκεψης ..που ειναι πολιτικαντικος και ρηχος ..οπως της β πανελλαδικης..ΠΟΥ να φανταζοτανε ο ανθρωπος οτι η αριστερα να εφθανε μεχρι το κατωφλι της εξουσιας στις σημερινες συνθηκες μεσω ΣΥΡΙΖΑ ..και δεν ξερουμε ακομη που θα βρεθει ..θα ειχε και αυτος και αλλοι πολλοι την τιμητικη του θεση ..ευτυχως ομως οι πολιτικοι κεροσκοποι σκορπισαν ..και στην ουσια χαθηκαν ..γιατι παραλληλημα σαν αυτο του κ. λαζαριδη να προσπαθει να επιβεβαιωσει μια αιολη και κατασκευασμενη θεωρια σαν αυτη των δυο ακρων δεν εχει εφευρεθει ουτε απο τον ποιο ευφανταστο σεναριογραφο…ετσι ειναι ομως οι παλαιοι φιλοι γινονται οι πιο μεγαλοι εχθροι καποτε..ειναι θεμα ανωριμοτητας βεβαια και επομενως εμπιπτει πλεον στην δικαιοδοσια της ψυχολογιας.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.