ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Τρόικα έρχεται, τα προαπαιτούμενα μένουν

Μετρούν την ύφεση πριν έρθει η ανάπτυξη

Καλώς ήρθες τρόικα, καλώς ήρθες ρούβλι, καλώς ήρθες ανάπτυξη: Και …καλώς ήρθατε προαπαιτούμενα. Ανήμερα των γερμανικών εκλογών θα γίνει η πρώτη συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ και στα «τραπέζι» των συζητήσεων θα πέσουν τα προαπαιτούμενα.

Μετρούν την ύφεση πριν έρθει η ανάπτυξη

Tου Βαγγέλη Δουράκη

Σε πρώτη φάση από το «μικροσκόπιο» των πιστωτών θα περάσει η πορεία υλοποίησης των τεσσάρων προαπαιτούμενων για την εκταμίευση τον Οκτώβριο της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Αυτά δεν είναι άλλα, από:

-         τα σχέδια για τις αμυντικές βιομηχανίες (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και ΛΑΡΚΟ

-         η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ

-         ο κώδικας δικηγόρων

-         και η διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων (12.500 υπάλληλοι μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου).

Αμέσως μετά θα πρέπει να προσδιοριστεί το ύψος της ύφεσης εφέτος, αλλά και να οριστικοποιηθεί η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το υπουργείο Οικονομικών κρατά ως «κρυφό άσο» στο «μανίκι» του, την εκρηκτική αύξηση, του τουρισμού, καθώς υπολογίζεται πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγόντων του κλάδου, ο αριθμός των τουριστών θα ανέλθει φέτος στα περίπου 17,5 εκατ. άτομα, με τους Ρώσους να καταλαμβάνουν τη «μερίδα του λέοντος».

Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου, τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 15,5% (ή 762 εκατ. ευρώ) και οι αφίξεις κατά 12,9% στα 8,685 εκατ.

Η εξέλιξη αυτή έχει και αντίκτυπο στους ρυθμούς ανάπτυξης και όπως είπε και ο υπουργός Οικονομικών για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια εμφανίζονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης και εκτιμά πως η ύφεση για το 2013 θα «κάτσει» σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά που είχε αρχικά υπολογιστεί. Κάτι που θα συζητήσει με τη Moody's σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών. 

Οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν για την συνεδρίαση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και οι δανειστές και οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να επανέλθουν μετά τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου τα τεθούν τα ζητήματα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου, του δημοσιονομικού κενού και της επικαιροποίησης του Μνημονίου. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, στο τρίτο στάδιο, που προσδιορίζεται χρονικά για τους δύο τελευταίους μήνες του έτους και θεωρείται το πλέον κρίσιμο, θα γίνει η διαπραγμάτευση για το χρηματοδοτικό κενό και τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.