ΕΛΛΑΔΑ

Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι στο matrix24.gr

Μπορεί να γίνει στην Ελλάδα σεισμός 9 ρίχτερ;

Αναστάτωση προκάλεσε στην ελληνική κοινωνία η ευρωπαϊκή έρευνα που δημοσίευσε η Le Monde. Ανησυχία από τις συνεχείς μικρές δονήσεις των ημερών. Τρομοκρατεί το σποτ της πολιτικής προστασίας και ο Αρναούτογλου που συμβουλεύει να προετοιμαστούμε από τώρα…

Μπορεί να γίνει στην Ελλάδα σεισμός 9 ρίχτερ;

Του Κώστα Τσιριμώνα

Αναστάτωση επικρατεί στην ελληνική κοινωνία μετά την έρευνα που δημοσίευσε η έγκυρη εφημερίδα Le monde, σύμφωνα με την οποία επίκειται ισχυρός σεισμός στον ελλαδικό χώρο. Η έρευνα είναι προϊόν του προγράμματος SHARE στο οποίο συμμετείχαν 50 διακεκριμένοι επιστήμονες, κυρίως σεισμολόγοι και μηχανικοί. Οι επιστήμονες σύμφωνα με μελέτες των σεισμογενών ρηγμάτων στο μεσογειακό και ευρωπαϊκό χώρο, δημιούργησαν χάρτες με τις σεισμογενείς περιοχές, από τις οποίες όπως διακρίνεται, μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης εξαιρετικά έντονης σεισμικής δραστηριότητας έχουν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ρουμανία. Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, οι περιοχές αυτές δεν αποκλείεται να βιώσουν σεισμούς ανάλογου μεγέθους με αυτόν στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, προσεγγίζοντας τους 9 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ.

mondeseismoi2

Την ίδια στιγμή το κλίμα ανησυχίας ήρθε να υποδαυλίσει η προβολή διαφημιστικών σποτ, την επιμέλεια των οποίων ανέλαβε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, στα οποία ο Γρηγόρης Αρναούτογλου δίνει συμβουλές στους πολίτες για το πως πρέπει να δράσουν σε περίπτωση σεισμού. Το μότο τους; «Προετοιμάσου από τώρα».

Πάντως ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας παρουσιάζεται καθησυχαστικός σε δηλώσεις του στο matrix24.gr «Μεγάλος σεισμός της κλίμακας των 9 ρίχτερ, όπως αναφέρει η έρευνα αποκλείεται να γίνει στην Ελλάδα, μιας και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη σεισμογενούς ρήγματος 350-400 χιλιομέτρων. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο ρήγμα, είναι όλα κάτω από 100 χιλιόμετρα.» Μάλιστα ο κ. Λέκκας βάλλει κατά της αξιοπιστίας της έρευνας, κάνοντας λόγο για «γενικεύσεις», «μεγάλες υπερβολές» και «λανθασμένη χαρτογράφηση των σεισμογενών ρηγμάτων» από την πλευρά των επιστημόνων.

Ο κ. Λέκκας επαναλαμβάνει πως οι σεισμολόγοι παγκοσμίως αδυνατούν να προβλέψουν πότε ένα σεισμογενές ρήγμα θα ενεργοποιηθεί. Έτσι και τα διάσπαρτα ενεργά ρήγματα του ελλαδικού χώρου έχουν άγνωστη ημερομηνία έκρηξης. Αναφέρει ως παράδειγμα το σεισμό του 1995 στα Γρεβενά, όταν όλοι οι σεισμολόγοι απέρριπταν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ρήγματος και τελικά διαψεύστηκαν.

Όσον αφορά τους μικρούς έντασης σεισμούς που εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Λέκκας τους αποδίδει ευεργετική δράση. «Σε καμία περίπτωση δε συνδέονται με την έλευση ενός μεγαλύτερου σεισμού. Οι 5αρηδες σεισμοί είναι καλό να υπάρχουν, γιατί μέσω αυτών εκτονώνεται η ενέργεια του σεισμού και αποσοβείται ο κίνδυνος εκδήλωσης ενός μεγαλύτερου. Δέκα με δεκαπέντε 5αρηδες αποτρέπουν για παράδειγμα έναν 6αρη» δηλώνει στο matrix24.gr χαρακτηριστικά.

Ακόμη όμως και σε περίπτωση ενός ισχυρού σεισμού, η τήρηση των υφιστάμενων αντισεισμικών κανόνων και προδιαγραφών στην κατασκευή των κτιρίων, που είναι από τους κορυφαίους στον κόσμο σύμφωνα με τον καθηγητή, θα εκμηδενίσει τις υλικές ζημιές. «Τα κριτήρια τηρούνται σε ποσοστό 90-95% από τους Έλληνες μηχανικούς και πρόβλεψή μου είναι πως θα έχουμε άτρωτα κτίρια» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.

Μιλώντας στον Real FM, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας τόνισε πως ο ελλαδικός χώρος δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο σεισμό.

Στο Έθνος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού  Κώστας Μακρόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα μέσω του Πανεπιστημίου Αθηνών, έκανε λόγο για αυθαίρετη ερμηνεία των επιστημονικών στοιχείων για λόγους αναγνωσιμότητας.

«Για να εκδηλωθεί σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ θα πρέπει να διαρραγεί μεμιάς σεισμικό ρήγμα μήκους τουλάχιστον 550 χιλιομέτρων. Στη χώρα μας δεν υπάρχει τόσο μεγάλο ρήγμα. Ο ισχυρότερος σεισμός που είχαμε συνέβη το 365 μ.Χ. στη Φαλάσαρνα με εκτιμώμενο μέγεθος 8,1 Ρίχτερ από ρήγμα μήκους περίπου 250 χιλιομέτρων. Άρα η εκτίμηση ότι θα γίνει ένας σεισμός 9 Ρίχτερ είναι αβάσιμη υπερβολή», τόνισε.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.