ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

Αφιέρωμα του matrix24.gr για το Νέο Λύκειο

Οι απέναντι - Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το νέο Λύκειο

Το νέο νομοσχέδιο διχάζει την εκπαιδευτική κοινότητα, με τις απόψεις για την αποτελεσματικότητά του να ποικίλουν. Το matrix24 επικοινώνησε με εκπαιδευτικούς ιδιωτικών φροντιστηρίων, οι οποίοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους για το νέο λύκειο.

Οι απέναντι - Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το νέο Λύκειο

Η διάσταση απόψεων ως προς τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, φωτίζουν πτυχές του που δεν γίνονται αντιληπτές με την πρώτη ανάγνωσή του.  Ο λόγος στους Π. Λυγκώνη του φροντιστηρίου Θεσμός και Ε. Παπούλια του φροντιστηρίου Σπουδή.

-Σε ποια κατεύθυνση πιστεύετε ότι κινείται το νέο λύκειο; Πολλοί υποστηρίζουν πως μέσω του νέου λυκείου ενισχύεται το δίπολο εκπαίδευση- επαγγελματική αποκατάσταση.

Π.Λ : Είναι καθαρά εξεταστικό, εφόσον ισχύσει με την παρούσα σύνθεσή του, δηλαδή εξετάσεις στην Α, Β, Γ λυκείου. Έχουμε απόλυτη εξειδίκευση. Αν κάποιος καλός μαθητής στοχεύει ιατρική, δε θα έχει εναλλακτικές εκτός από την ιατρική. Με το παλαιό σύστημα θα μπορούσε να έχει ως δεύτερη επιλογή το πολυτεχνείο. Πάμε κατευθείαν στις παλιές δέσμες, απλά τότε πανελλήνιες δίνονταν στην γ τάξη, ενώ τώρα μετράει και η πρώτη και η δευτέρα λυκείου.

Ε.Π : Ένας που βλέπει τα πράγματα από μέσα, ξέρει πως επειδή η Α και η Β λυκείου επειδή δεν είχαν καμία εξεταστική διαδικασία και καμία σημασία για το μέλλον του παιδιού, αντιμετωπίζονταν από τα παιδιά με ένα πάρα πολύ χαλαρό τρόπο. Ήθελαν απλά να περάσουν την τάξη, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Εάν δεν έχεις κάποιου είδους πίεση σε μικρή ηλικία, ανεξαρτήτως τι σε ενδιαφέρει, εάν δεν υπάρχουν σοβαρές εξετάσεις, τότε υπάρχει χαλαρότητα και εν τέλει έλλειψη γνώσης. Το γεγονός ότι έστω και λίγο συμμετέχει στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  ο βαθμός της α και β λυκείου, δημιουργεί ένα κίνητρο για το παιδί να δουλέψει λίγο περισσότερο. Είμαι λοιπόν υπέρ της άποψης αυτής. Είμαι υπέρ της δημόσιας εκπαίδευσης. Θέλω ένα δυνατό λύκειο, ώστε σαν φροντιστής να κάνω κάτι παραπάνω. Θεωρώ δεδομένη τη βελτίωση της παραγωγικότητας των καθηγητών. Το παιδί θα πιέζει έμμεσα. Γιατί να πάω φροντιστήριο στην Α λυκείου θα λέει εμμέσως στον καθηγητή του. Απλά το νέο νομοσχέδιο περιβάλλει με ένα μανδύα επισημότητας τις εξετάσεις που έτσι κι αλλιώς δίνονταν στην Α  και Β Λυκείου.

-Πιστεύετε πως τα παιδιά θα αντέξουν να δώσουν 4 φορές εξετάσεις πανελλαδικού τύπου;

Π.ΛΜας έπαιρναν τηλέφωνο μέσα στις διακοπές παιδιά που θα πάνε τώρα πρώτη λυκείου. Έχουν την αγωνία για το περιεχόμενου του νέου συστήματος. Είναι πολύ κουραστικό να δώσει το παιδί 4 φορές εξετάσεις, διαλύει τόσο το ίδιο, όσο  και την οικογένεια. Γιατί έβαλαν τέτοιες εξετάσεις στην πρώτη λυκείου, που είναι χρονιά προσαρμογής για το παιδί;

Ε.Π. :  Τα παιδιά δεν είχαν κίνητρο στο λύκειο και αντίστοιχα και οι καθηγητές! Δεν υπήρχε κάποιο κίνητρο. Τώρα θα υπάρχει κίνητρο, έστω και αν είναι το βαθμολογικό. Η γνώση βέβαια είναι πάντα το μεγάλο κίνητρο. Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί παιδιά 15 και 16 χρονών δεν είναι ικανά να ανταποκριθούν... Έτσι κι αλλιώς μέχρι τώρα έδιναν εξετάσεις..

-Είναι αξιοκρατικό το νέο σύστημα;

Π.Λ. : Δεν είναι σε καμιά περίπτωση αξιοκρατικό. Το 50% των θεμάτων είναι θέμα καθηγητή. Στο χωριό ένας καθηγητής θα βοηθήσει τα παιδιά, ένας καθηγητής σε ένα αυστηρό λύκειο, σε ένα πειραματικό λύκειο θα βοηθήσει; Υπάρχει θέμα αξιοκρατίας.

Ε.Π. : Εντάξει από τη στιγμή που το 50% των θεμάτων θα προέρχεται από την τράπεζα θεμάτων, έχει μια αξιοπιστία. Όμως το 50% του καθηγητή του σχολείου είναι θέμα. Ένας καθηγητής μπορεί να βάζει πόσο κάνει 1+1 και ένας άλλος να βάζει θέματα επιπέδου της τράπεζας θεμάτων. Πρέπει να γίνει κάτι πάνω σε αυτόν τον τομέα..

-Τι υπαγόρευσε μια νέα μεταρρύθμιση για το λύκειο; Θα εφαρμοστεί στην πράξη ως έχει;

 Π.Λ. Εγώ πιστεύω η στροφή που σημειώνεται οφείλεται στο ότι όταν άλλαξε το σύστημα και άρχισαν οι κατευθύνσεις, έπεσε η στάθμη στην εκπαίδευση και υπάρχει χάος. Ο μέσος όρος αποφοίτησης για παράδειγμα από το μαθηματικό είναι 7 χρόνια. Οι γνώσεις του λυκείου που έπαιρναν οι μαθητές ήταν λίγες. Τώρα τα παιδιά θα έχουν 8 ώρες μαθηματικά κατεύθυνσης, θα εντρυφήσουν.

Όσο για το αν εφαρμοστεί, θέλω να πιστεύω πως θα γίνουν πολλές αλλαγές θέλω να πιστεύω. Ακόμα είμαστε στο αρχικό στάδιο, υπάρχουν κάποιες μικρές λεπτομέρειες που θα κάνουν τη διαφορά. Ας περιμένουμε να δούμε τις υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα. Τι θα γίνει με τους παλιούς που θα πάνε φέτος Δευτέρα λυκείου και θα θελήσουν να ξαναδώσουν; Υπάρχουν ασάφειες. Ακόμη τα παιδιά θα έχουν στην τρίτη λυκείου 8 ώρες μαθηματικά γενικής παιδείας στην νέα ομάδα προσανατολισμού. Ποια είναι η ύλη; Πρέπει να τυπωθούν νέα βιβλία. Πρέπει να καθοριστούν ποια κεφάλαια θα διδαχθούν;

Ε.Π.  Θεωρώ γενικά πως το σύστημα αυτό έχει περισσότερα θετικά από αρνητικά. Θα υποστεί πολλές αλλαγές. Αν καταφέρει να εφαρμοστεί θα είναι άθλος. Η εκπαίδευση είναι μια αλυσίδα. Στην α και β λυκείου οι μαθητές λειτουργούν υποτονικά, δεν μπορείς να έρχεται κάποιος στη γ λυκείου, για να διαβάσει. Ίσως αυτή είναι η φιλοδοξία του νομοσχεδίου για το νέο λύκειο.

Το βασικό πρόβλημα που εντοπίζω στην παρούσα φάση είναι το ανθρώπινο δυναμικό . Δεν ξέρω τι ηθικό έχουν αυτή τη στιγμή οι καθηγητές με τη μείωση των μισθών και τη διαθεσιμότητα. Όταν ζητάς από κάποιον να υποστηρίξει ένα νέο εγχείρημα, που είναι φιλόδοξο, έχει κάποια θετικά στοιχεία και αυτός ο κάποιος αισθάνεται πως είναι σε θέση άμυνας, γιατί θα μεταταχθεί, μπορεί να απολυθεί, λογικό είναι να κινδυνεύει το όλο σχέδιο. Εγώ αν ήμουνα στη δημόσια εκπαίδευση, θα έκανα ότι μπορούσα αλλά όχι με ακμαίο ηθικό...

-Πιστεύετε πως θα αυξηθούν οι δαπάνες του οικογενειακού προϋπολογισμού για τα φροντιστήρια;

Π.Λ : Εγώ πιστεύω πως θα παρατηρηθεί αποστροφή των παιδιών προς το λύκειο. Οι οικογένειες δε θα αντέξουν μέσα σε αυτήν την κρίση να πληρώνουν φροντιστήρια. Η γ λυκείου έχει 20 ώρες κατεύθυνση, θα χρειαστούν περισσότερες ώρες φροντιστηρίων.

Ε.Π : Τα παιδιά, εάν λειτουργεί το σχολείο σωστά δε θα χρειαστούν περισσότερα φροντιστήρια. Γιατί να πάει κάποιος φροντιστήριο από την Α λυκείου τώρα, εάν ο καθηγητής κάνει ότι πρέπει;

-Διαταράσσεται η σχέση μαθητή-καθηγητή, όταν το μέλλον του παιδιού εξαρτάται από τους βαθμούς του καθηγητή;

Π.Λ : Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι η σχέση μαθητή-καθηγητή. Αν περάσει η αξιολόγηση στον καθηγητή θα υπάρξει πρόβλημα. Με ποιο τρόπο θα γίνει; Επίσης θα έχουν πρόβλημα οι καθηγητές με τους επιθεωρητές, εάν βάζουν μεγάλους βαθμούς σε μαθητές που δε γράφουν καλά.

Ε.Π. : Βέβαια, αυτό είναι σαφέστατο και δεν ξέρω πως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Αυτό όμως συμβαίνει ήδη. Σε πολλά επαρχιακά λύκεια, που ο κοινωνικός ιστός είναι στενός και όλοι γνωρίζονται, τα 20αρια «πέφτουν βροχή». Στην Αθήνα αυτό δεν ισχύει. Αντικειμενικά τα παιδιά της Αθήνας είναι πιο «ριγμένα». Ίσως τώρα με το προωθούμενο σύστημα, αυτό να διορθώνεται κάπως. Εγώ θα προτιμούσα να μπαίνουν όλα τα θέματα από τράπεζα θεμάτων. Είναι αγώνας 100μέτρων όχι 50αρι με υποβοηθούμενα μέσα.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Οι απέναντι – Δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το νέο Λύκειο - Inside News! 07/09/2013

    […] Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο >> Πηγή: Matrix24.GR | Αποκλειστικές ειδήσεις, παραπολιτικά. […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.