ΠΑΣΟΚ

Σημίτης, Παπανδρέου, Βενιζέλος ξανά μαζί

Ζωντανά στο matrix24.gr το συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ». Αυτό θα επιχειρήσει να αποδείξει σήμερα, με την μακροσκελή ομιλία του, κλείνοντας το διήμερο πολιτικο-επιστημονικό συνέδριο του κόμματός του ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συνεπικουρούμενος από τους δύο εν ζωή πρώην προέδρους του κινήματος Γιώργο Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, που θα προηγηθούν στο βήμα του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Διαβάστε όλο το αφιέρωμα του matrix24.gr στην 3η Σεπτέμβρη και τα 39 χρόνια ΠΑΣΟΚ.

Ζωντανά στο matrix24.gr το συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ

Από χθες ακόμα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε τις απαντήσεις που θα δώσει σχετικά με το κατά πόσον υπάρχει οριστική έξοδος από την κρίση, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι θα παραθέσει και τα σχέδιά του για την Κεντροαριστερά, όποιο όνομα και αν λάβει αυτή, καθώς και για τον ρόλο που θα παίξει το ΠΑΣΟΚ στην ανασύνθεσή της. θα μιλήσει άλλωστε, όπως είπε ο ίδιος, στο όνομα της παράταξης, τόσο για την προοπτική της τελευταίας, όσο και για εκείνη της χώρας.

Η πρώτη ημέρα του συμποσίου πάντως έκλεισε με μεγάλη ικανοποίηση εκ μέρους της Χαριλάου Τρικούπη, που δεν περίμενε τόση προσέλευση. Απόδειξη, το γεγονός ότι η αίθουσα που είχε προβλεφθεί για να φιλοξενήσει τα πάνελ των θεματικών συνεδριάσεων ήταν αρκετά μικρή και για αυτό ασφυκτικά γεμάτη, με αποτέλεσμα ιστορικά στελέχη του κόμματος, όπως ο Κώστας Λαλιώτης και ο Νίκος Αθανασάκης να παρακολουθούν τις εργασίες όρθιοι και πλήθος κόσμου να συνωστίζεται στο video-wall ακριβώς απʼ έξω, στον διάδρομο, για να ακούσει τους ομιλητές.

Το «παρών» έδωσαν πέραν των δύο προαναφερθέντων, ο Χρήστος Παπουτσής και η Βάσω Παπανδρέου, ο Σπύρος Μερκούρης, ο Γιάννης Καψής, ο Γιώργος Καμίνης, ο Σταύρος Μπένος και άλλοι, με τις απουσίες όμως κορυφαίων άλλοτε στελεχών του κόμματος, να είναι το ίδιο ηχηρές. Μεταξύ αυτών, ο Θεόδωρος Πάγκαλος που απουσιάζει στο εξωτερικό λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, η Άννα Διαμαντοπούλου που ενώ στην αρχή έδειχνε θετική ως προς την συμμετοχή της μάλιστα στα πάνελ, τελικά άλλαξε γνώμη και δεν παραβρέθηκε καν στην εκδήλωση, ο Ανδρέας Λοβέρδος που προεδρεύοντας πλέον άλλου κόμματος, της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», δεν εκλήθη, όπως άλλωστε και ο Γιώργος Φλωρίδης, ή ο Γιάννης Ραγκούσης.

Από τους ομιλητές, στηλιτεύθηκε δεόντως η τακτική του «πελατειακού κράτους», όπως δομήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες και ο «κρατισμός» που επέδειξε τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και άλλα κόμματα ή θεσμοί, ενώ ιδιαίτερη αγωνία εκφράσθηκε για το μέλλον της παράταξης. Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση του Δημήτρη Ρέππα, που ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε πρωτοβουλίες εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ για κυβερνητική σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμώντας και τους συσχετισμούς δυνάμεων, ενώ επιστροφή στον «φυσικό χώρο του ΠΑΣΟΚ», που κατά τον ίδιο δεν είναι άλλος από την Κεντροαριστερά, ζήτησε ο Κώστας Σκανδαλίδης και αλλαγή του εκλογικού νόμου στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής πρότεινε ο Πάρις Κουκουλόπουλος.

Όσον αφορά πάντως, στα σενάρια περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενόψει της αναμέτρησης του 2014, στο περιθώριο του συμποσίου, στελέχη του ΠΑΣΟΚ διαβεβαίωναν ότι ουδεμία τέτοια συζήτηση έχει γίνει μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, εξηγώντας πως κατόπιν τούτου, δεν υπάρχει καμία τέτοια απόφαση. Προανήγγειλαν μάλιστα επαφές με όλους τους αρμόδιους φορείς στον βαθμό που θα συζητηθεί οποιαδήποτε σχετική πρόταση.

Κ. Σημίτης: Χρειάζεται μία νέα αρχή τώρα

Χρειάζεται μία νέα αρχή τώρα, χρειάζεται μία νέα βάση όπως αυτή του 1974, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του στις εργασίες του συμποσίου. Το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με πολλούς άλλους μπορεί να γίνει ο μοχλός για το νέο ρεύμα ανανέωσης, προκειμένου η χώρα να ξεπεράσει την κρίση.

Β. Παπανδρέου: Κυβέρνηση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου

Μιλώντας στις εργασίες του συμποσίου η πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου  τόνισε την ανάγκη τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, παρά τις διαφορές τους, να στηρίξουν κυβέρνηση αποφασισμένη να οδηγήσει στην ανόρθωση της χώρας.

Γιαννίτσης: Οι επιλογές που έχουμε δεν είναι μονόδρομος

«Η σχέση μεταξύ ιδεολογίας, πολιτικής και οικονομικής πολιτικής βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος της χώρας», είπε από το βήμα του διήμερου πολιτικοεπιστημονικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Τάσος Γιαννίτσης, τονίζοντας ότι «οι επιλογές που έχουμε δεν είναι μονόδρομος αλλά δεν είναι και όποιες θέλουμε».

Νίκος Χριστοδουλάκης: Πολλοί ήταν ευχαριστημένοι με το μνημόνιο

Διαμόρφωση ενός μεγάλου, εθνικού συνασπισμού, ζήτησε μιλώντας στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ ο πρώην «τσάρος της Οικονομίας» Νίκος Χριστοδουλάκης, που σημείωσε πως τρία χρόνια πριν, πολλοί ήταν ευχαριστημένοι με το μνημόνιο και οι ηγεσίες νόμιζαν ότι έτσι έλυναν το ελληνικό πρόβλημα.

Σαχινίδης: Δεν θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν εκλογές

Την εκτίμηση ότι εκτός απροόπτου δεν θα χρειαστεί να μεσολαβήσουν εκλογές, έκανε ο Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στο συμπόσιο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.