ΚΟΣΜΟΣ

Συγγνώμη των Χιλιανών δικαστών για την χούντα του Πινοσέτ

Είκοσι τρία χρόνια μετά τον τερματισμό της δικτατορίας του Πινοσέτ, η Εθνική Ένωση Δικαστών της Χιλής ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες της χώρας για την μη άσκηση των καθηκόντων τους κατά τη διάρκεια της παντοδυναμίας του.

Συγγνώμη των Χιλιανών δικαστών για την χούντα του Πινοσέτ

«Ήρθε η ώρα να ζητήσουμε συγγνώμη από τα θύματα... και την κοινωνία της Χιλής» αναφέρει η ανακοίνωση του δικαστικού σώματος της χώρας, μία εβδομάδα πριν την συμπλήρωση 40 ετών από την έναρξη της δικτατορίας του Πινοσέτ, προχωρώντας ουσιαστικά στην παραδοχή ότι είχαν εγκαταλείψει το βασικό τους ρόλο την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ. Η Ένωσή Δικαστών αναγνωρίζει ότι το σώμα των Χιλιανών δικαστών θα έπρεπε και όφειλε να κάνει πολύ περισσότερα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων εκείνων που διώχθηκαν από τη δικτατορία και ότι οι δικαστές αγνόησαν τις εκκλήσεις των θυμάτων που ζητούσαν την επέμβαση της δικαστικής εξουσίας. Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, οι δικαστικές αρχές απέρριψαν κατ’ επανάληψιν περίπου 5.000 αιτήματα δικαστικής αρωγής για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν απαχθεί ή δολοφονηθεί από τις στρατιωτικές αρχές, απαντώντας συνήθως ότι δεν είχαν πληροφορίες για την τύχη τους.

Ο συντηρητικός γερουσιαστής Χερνάν Λαρέν, πρώην πρόεδρος της Ανεξάρτητης Δημοκρατικής Ένωσης, ζήτησε δημόσια πριν από λίγες ημέρες συγγνώμη «για ό,τι έχει πράξει ή για ό,τι παρέλειψε από αυτά που όφειλε να έχει πράξει», ο ίδιος και το κόμμα του, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. «Ζητώ συγγνώμη. Αυτή είναι η φωνή μου για τη συμφιλίωση».

Στην διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ δολοφονήθηκαν ή "εξαφανίστηκαν" 3.227 άνθρωποι ενώ 37.000 φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.