ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι θα επιβαρυνθούν περισσότερο

Έως 236,25 ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα αγροτεμάχια

Φόρο από 1,5 ευρώ το στρέμμα έως και 47,25 ευρώ το στρέμμα θα καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων από το 2014 με την εφαρμογή του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Έως 236,25 ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα αγροτεμάχια

Τους υψηλότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχιο στο οποίο βρίσκεται κατοικία. Οι ανωτέρω ιδιοκτήτες θα πληρώσουν φόρο που θα ξεκινά από 7,5 ευρώ το στρέμμα και θα φθάνει μέχρι και τα 236,25 ευρώ το στέμμα. Αυτοί που θα που επιβαρυνθούν περισσότερο είναι οι φορολογούμενοι που έχουν αγροτεμάχιο με κτίσμα που βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου όσοι έχουν αγροτεμάχιο μέσα στο οποίο υπάρχει κύρια κατοικία άνω των 150 τμ ή εξοχική ανεξαρτήτως επιφάνειας (εάν είναι μικρότερη των 150 τ.μ. και μοναδική για την οικογένεια δεν θα καταβάλετε φόρος) θα πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου για το αγροτεμάχιο ενώ παράλληλα θα επιβαρυνθούν και με τον ενιαίο φόρο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2014 για τα κτίσματα ηλεκτροδοτούμενα ή μη.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

-Το ποσό του φόρου για τα αγροτεμάχια, βοσκοτόπους, δάση και λοιπές εκτάσεις θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα ή 0,0015 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης, όπως η αρχική βασική αξία ανά τετραγωνικό μέτρο, η θέση (ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή έκταση), η απόσταση από τη θάλασσα (μεγαλύτερη ή μικρότερη των 800 μέτρων) και το είδος της εδαφικής έκτασης. Ειδικότερα:

- Ανάλογα με τη θέση προσδιορίζεται ο συντελεστής θέσης που αντιστοιχεί στην ελάχιστη Αρχική Βασική Αξία (ΑΒΑ) του δημοτικού διαμερίσματος στο οποίο ανήκει το αγροτεμάχιο. Οι συντελεστές ξεκινούν από 1 για ελάχιστη ΑΒΑ 0,1 έως 0,49 ευρώ ανά τ.μ. και φθάνει 3,5 για ΑΒΑ άνω των 20 ευρώ ανά τ.μ.

- Ανάλογα με τη χρήση του γηπέδου, προσδιορίζεται συντελεστής χρήσης. Για δασική έκταση ορίζεται σε 0,5, για βοσκότοπο σε 0,7, για μονοετή καλλιέργεια σε 1, μεταλλείο -λατομείο σε 1,2, υπαίθρια έκθεση σε 1,5, ελαιοκαλλιέργεια σε 2 και δενδροκαλλιέργεια σε 2,5.

- Ανάλογα με την απόσταση από τη θάλασσα ο συντελεστή ξεκινά από 1 για απόσταση μεγαλύτερη των 800 μέτρων και φθάνει το 3 για απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων.

- Ανάλογα με την επιφάνεια του αγροτεμαχίου προσδιορίζεται συντελεστής απομείωσης επιφάνειας 0,4 έως 1.

- Αν το αγροτεμάχιο έχει πρόσοψη σε εθνική, επαρχιακή ή αγροτική οδό, τότε εφαρμόζεται συντελεστής πρόσοψης ίσος με 1,2.

- Ανάλογα με την ύπαρξη κατοικίας. Σε περίπτωση ύπαρξης κατοικίας εντός του αγροτεμαχίου εφαρμόζεται συντελεστής κατοικίας ίσος με 5. Αν η κατοικία είναι μοναδική για την οικογένεια (υπόχρεος, σύζυγος και προστατευόμενα μέλη) του φυσικού προσώπου που έχει τα εμπράγματα δικαιώματα και έχει επιφάνεια χαμηλότερη των 150 τ.μ., ο συντελεστής δεν εφαρμόζεται. Αν το αγροτεμάχιο έχει επιφάνεια άνω των 10.000 τμ ο συντελεστής εφαρμόζεται μέχρι και τις 10.000 τμ πριν την αφαίρεση της επιφάνειας του κτίσματος.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.