ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ενέργεια, ασφάλεια και τουρισμός στο προσκήνιο

Έπεσαν υπογραφές σε 9 πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ

Την κοινή βούληση Ελλάδας – Ισραήλ για στρατηγική συνεργασία σε σημαντικούς τομείς επιβεβαίωσαν στη συνάντησή τους οι δύο πρωθυπουργοί, Αντώνης Σαμαράς και Μπενζαμίν Νετανιάχου.

Έπεσαν υπογραφές σε 9 πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ

Έλληνες και Ισραηλινοί υπουργοί υπέγραψαν άλλωστε ήδη, συνολικά 9 πρωτόκολλα και διακηρύξεις συνεργίας σε αντίστοιχους τομείς. Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις συναντήσεις των δύο πλευρών είναι η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η σημερινή συνεργασία είναι μόνο η αρχή, για να το επιβεβαιώσει και ο Ισραηλινός ομόλογός του. Ο Μπ. Νετανιάχου αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο Ιράν, εκτιμώντας ότι η διπλωματική οδός οδηγεί σε αδιέξοδο καθώς το Ιράν αγοράζει απλώς χρόνο για να ολοκληρώσει το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε που δέχθηκε με εμφανή αμηχανία η ελληνική πλευρά.

israel1

Ο Ισραηλινός πρόεδρος αναφέρθηκε στην μακρά και κοινή παράδοση που ενώνει τις δυο χώρες, τονίζοντας ότι Αθήνα και Ιερουσαλήμ αποτελούν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού, και σημειώνοντας ότι πρόκειται για δύο σύγχρονες δημοκρατίες που αναζητούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αναφέρθηκε και στις 9 συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, τονίζοντας ότι αναδεικνύουν ανάγλυφα το πολυεπίπεδο της συνεργασίας.

israel3

Σύμφωνα με τον κ. Νετανιάχου, ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε κουράγιο, σοφία και ηγετικότητα στον τρόπο που αντιμετώπισε την οικονομική κρίση. Κάλεσε μάλιστα τους Ισραηλινούς επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα καθώς πλέον πρόκειται για υπόθεση win – win και για τις δύο χώρες. Αναφερόμενος τέλος στο θέμα της Χρυσής Αυγής, ο ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι έγιναν σημαντικά κ αι θαρραλέα βήματα.

samaras1

Φίλο και σύμμαχο χαρακτήρισε τον Μπ. Νετανιάχου ο Αντώνης Σαμαράς, ο ποίος χαρακτήρισε τη συνεργασία ιστορική, και μεγάλης σημασίας για την Ελλάδα. Αναφερόμενος στο Ολοκαύτωμα, επανέλαβε το «Ποτέ ξανά» που έγραψε και στο μήνυμά του στο Μουσείου που επισκέφτηκε νωρίτερα, ενώ επεσήμανε ότι Ελλάδα και Ισραήλ μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με κοινό δημοκρατικό προσανατολισμό, κοινές ανησυχίες και κοινές φιλοδοξίες για την περιοχή.

samaras2

Αναφερόμενος στις συνεργασίας που υπεγράφησαν, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι πρόκειται για μία μακράς διάρκειας στρατηγική συνεργασία, όπως αυτή για την Ενέργεια μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ, που αποτελεί φάρο ελπίδας για την ευρύτερη περιοχή.

Οι συνεργασίας που υπεγράφησαν αφορούν :

• ναυτική εκπαίδευση

• τουρισμός. Συνεργασία σε τουριστικό τομέα, ειδικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα θρησκευτικός και πολιτιστικός τουρισμός

• 2 πρωτόκολλα συμφωνία για την αντιμετώπιση εγκλήματος, με κοινή διακήρυξη για στενότερη συνεργασία στην πολιτική προστασία ειδικά στην πυρόσβεση

• κοινή διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας

• συνεργασία στον τομέα του αθλητισμού

• κοινή διακήρυξη για ναυτική εκπαίδευση, σχολεία πρόσθετες κοινές δραστηριότητες

• διακήρυξη για εκπόνηση προγράμματος εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής συνεργασίας

• συνεργασία στην παραγωγή ταινιών
samaras3

samaras4

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.