ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Θετικός απολογισμός»

Γέφυρες με Βρυξέλλες στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Την έναρξη μίας συζήτησης για την «διευθέτηση του ελληνικού χρέους εντός ευρωπαϊκού πλαισίου» επεδίωξε κατά τις 3 ημέρες που έμεινε στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας.

Γέφυρες με Βρυξέλλες στήνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο επιτελείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν «θετικό απολογισμό» των συναντήσεων στις Βρυξέλλες, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να βρήκε αρκετά και μεγάλα πεδία συμφωνίας με όλους τους συνομιλητές του.
Στην Κουμουνδούρου, εξάλλου, αναγνωρίζουν την ανάγκη να αποκτήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «σταθερούς συνομιλητές» στις κεντρικές ευρωπαϊκές δομές», αφού η όποια ελληνική κυβέρνηση κυρίως συζητά και διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες.

 Ισορροπίες

Ο Αλέξης Τσίπρας, σε όλες τις τοποθετήσεις του, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί στους συνομιλητές του ότι ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς θα απαιτήσει με δυναμικό τρόπο την αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, όπως αυτή συμπυκνώνεται στο Μνημόνιο. Ωστόσο, στο τραπέζι -ιδίως στις συναντήσεις με τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα, αλλά και με τον πρόεδρο της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς- έπεσαν και επιμέρους λύσεις, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει ως προτεραιότητα να τηρηθούν οι απαραίτητες ισορροπίες και να βρεθεί μία βιώσιμη, αλλά κοινά συμφωνημένη λύση. «Το θέμα δεν είναι να τους πουλήσουμε τσαμπουκά, αλλά να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η Ελλάδα δεν σώζεται μ' αυτή την πολιτική και πρέπει να αλλάξει. Και μόνο τα νούμερα του δημόσιου χρέους, της ανεργίας και της ύφεσης είναι αρκετά επιχειρήματα για να παραδεχθούν όλοι ότι το Μνημόνιο δεν αποδίδει. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και μπορούμε να πετύχουμε στη διαπραγμάτευση», μεταδίδουν κύκλοι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, μόνο την πάγια πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι την σύγκληση μίας έκτακτης Συνόδου Κορυφής και την ρύθμιση του ελληνικού χρέους στα πρότυπα της Συνδιάσκεψης του Λονδίνου το 1953. Αντιθέτως, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συζήτησε με τους κκ. Σουλτς και Σβόμποντα και πιο «εφικτές» και τεχνοκρατικές ιδέες, που θα μπορούσαν να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τη μακροπρόθεσμη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους: ήτοι, την υπαγωγή των 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον ESM (και, άρα, την αφαίρεσή τους από το δημόσιο χρέος). Ο κ. Σουλτς, αλλά και ο κ. Σβόμποντα, μάλιστα, εμφανίστηκαν θετικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που αποτελεί απόφαση ήδη ειλημμένη για την Ιταλία και την Ισπανία. Ωστόσο, όλοι -του Αλέξη Τσίπρα συμπεριλαμβανομένου- αναγνώρισαν ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη και οπωσδήποτε όσο η «τραπεζική ένωση» παραμένει στα χαρτιά.

 Προβληματισμός για Γερμανία

Πέραν, όμως, των επιμέρους ιδεών για την άμεση ή έμμεση απομείωση του δημόσιου χρέους, βασικό θέμα συζήτησης του Αλέξη Τσίπρα με τους κκ. Σουλτς και Σβόμποντα, αλλά και με τον επίτροπο Λάζλο Αντόρ (επίτροπος Απασχόλησης) ήταν το κατά πόσον η πολιτική αλλαγή στη Γερμανία μπορεί να επιφέρει δραστικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή πολιτική. Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, αλλά και ο επικεφαλής της ευρω-ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι σε περίπτωση «μεγάλου συνασπισμού», η στάση της Γερμανίας έναντι των υπερχρεωμένων χωρών του Νότου θα αλλάξει αρκετά. Μάλιστα, στις συζητήσεις υπήρξε συμφωνία πως «ως τώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες φαίνονται να διαπραγματεύονται σκληρά και να είναι έτοιμοι να επιβάλλουν πολλές πτυχές της πολιτικής τους στη Μέρκελ».

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.