ΕΛΛΑΔΑ

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κατάθλιψης

Η κρίση «βύθισε» την Ελλάδα στη θλίψη

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η κρίση «βύθισε» την Ελλάδα στη θλίψη

Από το 2011 έως σήμερα διαπιστώνεται σημαντική αύξηση των σοβαρών καταθλιπτικών επεισοδίων, σε ποσοστό που ξεπερνά το 50%, εξαιτίας της ανθρωπιστικής κρίσης που συντελείται στη χώρα.

Η μηνιαία επικράτηση της μείζονος κατάθλιψης, που πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιατρική παρέμβαση, φτάνει σε ποσοστό 12,3% του ελληνικού πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, συγκρινόμενα με το 2011, περίπου 12 στους 100 κατοίκους στη χώρα μας πληρούν τα κλινικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2011 ήταν 8,2%, ενώ φέτος το ποσοστό έφτασε το 12,3%, δηλαδή κατέγραψε ποσοστιαία αύξηση 50%.

Βάσει των στοιχείων, οι ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες, τα άτομα ηλικίας 35 έως 44 και 55 έως 64 ετών, τα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, τα άτομα με εισόδημα 0 έως 400 ευρώ, οι άνεργοι και οι υποαπασχολούμενοι.

Οι γυναίκες εμφανίζουν πιο συχνά κατάθλιψη σε ποσοστό 15,6% σε σχέση με τους άνδρες που εμφανίζουν την ασθένεια σε ποσοστό 9%.

Τα νέα στοιχεία του ΕΠΙΨΥ επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που δείχνουν ξεκάθαρα αμείωτη αύξηση της σοβαρής κατάθλιψης στον ελληνικό πληθυσμό, από 3,3% το 2008 σε 6,8% το 2009 και 8,2% το 2011.

Οι άνεργοι βρέθηκαν να πληρούν τα διαγνωστικά κριτήρια της μείζονος κατάθλιψης, σε ποσοστό 19,8%, που είναι υπερδιπλάσιο από το αντίστοιχο των ατόμων που εργάζονται, σε ποσοστό 9,8%. Ακόμη, η επικράτηση της κατάθλιψης παρουσιάζεται υψηλότερη στα άτομα με χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, σε ποσοστό 20,9% και μικρότερη σε αυτά με ανώτερο-ανώτατο εκπαιδευτικό επίπεδο, σε ποσοστό 7,2%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.