ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις Εφορίες οι «καυτές» υποθέσεις
«Θάβουν» τη Λίστα Λαγκάρντ
Να «θάψουν» κάτω από στοίβες χιλιάδων άλλων ανέλεγκτων υποθέσεων στις κατά τόπους ΔΟΥ, την διαβόητη λίστα Λαγκάρντ, αλλά και τις πολυδιαφημισμένες λίστες με τους Έλληνες καταθέτες του Λουξεμβούργου, τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο City του Λονδίνου, αλλά και τους «σκαφάτους» της Ολλανδίας, φαίνεται πως επιχειρούν στο υπουργείο Οικονομικών.

Του Βαγγέλη Δουράκη
Σύμφωνα με έγγραφο του ΣΔΟΕ, υποθέσεις που χειρίζονται οι Περιφερειακές Διευθύνσεις του Σώματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και έχουν ορίζοντα παραγραφής την 31η/12/2013, πρέπει να μεταφερθούν άμεσα στις οικείες ΔΟΥ, με το σκεπτικό ότι αυτές μπορούν να διατάξουν παράταση της παραγραφής κατά δύο επιπλέον χρόνια (βάσει του νόμου 4141/2013).
Εάν δεν δοθεί παράταση τότε, στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς ξεκινάει η παραγραφή υποθέσεων μιας οκταετίας. Άρα εάν δεν ολοκληρωθούν οι έρευνες εντός 3 μηνών από το ΣΔΟΕ, οι μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής (π.χ. λίστα Λαγκάρντ, κ.λπ.) μπορεί να «ταφούν» για πάντα!
Σε κάθε περίπτωση με την μεταφορά των «καυτών» φακέλων στις Εφορίες, αποδυναμώνεται ο ασκούμενος έλεγχος, αφού οι εφοριακοί ελεγκτές των ΔΟΥ δεν είναι επί του παρόντος θεσμικά «οπλισμένοι» να διεξάγουν έρευνες με τις ίδιες εξουσίες που έχουν τα στελέχη του ΣΔΟΕ (πχ άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών κλπ).
Στελέχη του ΣΔΟΕ αναφέρουν ότι με αυτή την απόφαση, το υπουργείο Οικονομικών, δένει τα χέρια των ελεγκτών που εδώ και μήνες έχουν αναλάβει, κάτω από αντίξοες συνθήκες, να εντοπίσουν υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που κρύβουν οι λίστες και τις αναθέτουν στις εφορίες που οι εργαζόμενοι τους έχουν δηλώσει ότι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στους ελέγχους των φορολογικών δηλώσεων.
Προσθέτουν μάλιστα ότι «αυτές οι διαδικασίες δεν συνάδουν με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος που δίνει το τελευταίο καιρό η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη διαλεύκανση αυτών των υποθέσεων, καθώς μετά τη μεταφορά των υποθέσεων, θα χρειαστούν ίσως και μήνες μόνο για την ενημέρωση των ελεγκτών των ΔΟΥ από τους συναδέλφους τους του ΣΔΟΕ».
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία ο Γιάννης Στουρνάρας μιλά για προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση που θα επιτρέπει να μπορούν να κινούνται ταχύτερα οι διαδικασίες ακόμα και με προσωρινά ευρήματα.
Και όπως επισημαίνουν στελέχη του ΣΔΟΕ, το υπουργείο Οικονομικών αντί να εκδώσει μια ερμηνευτική εγκύκλιο, η οποία να ορίζει ότι είναι δυνατό να δοθεί παράταση σε αυτές τις υποθέσεις, σε οποιεσδήποτε από τις υπηρεσίες ελέγχου και αν βρίσκονται, προτιμά να τις στείλει στις ΔΟΥ, οι οποίες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα οργάνωσης, έλλειψης προσωπικού, αλλά κυρίως τεχνογνωσίας σε τέτοιας μορφής ελέγχους.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...
2 αναγνώστες σχολίασαν
Συμμετοχή στην συζήτησηΚαι μετά απορούν με το γιατί δεν πέφτουν τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής
Καλά, δεν περιμέναμε και τίποτα καλλίτερο…
Το ότι πάνε στις κατά τόπους εφορίες αυτό γίνεται για να έχουν το άλλοθι στα δύο χρόνια παραγραφής που χρειάζονται ακόμα.
Θα πουν τότε, «λυπούμαστε, αλλά λόγω ελλείψεως προσωπικού…»
Το έργο των εφοριών το βλέπουμε σήμερα, το τι προσωπικό διαθέτουν.