ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αναβολή της τηλεδιάσκεψης

Θρίλερ με ΕΑΣ & ΕΛΒΟ - Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης-τρόικας

Στα άκρα τραβούν το σχοινί Αθήνα και τρόικα: Στην σκιά του ακήρυχτου πολέμου που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους πιστωτές με αφορμή τις απαιτήσεις για πρόσθετα μέτρα το 2014, άλλο ένα επεισόδιο έρχεται να δοκιμάσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις.

Θρίλερ με ΕΑΣ & ΕΛΒΟ - Κλιμακώνεται η κόντρα κυβέρνησης-τρόικας

Η Αθήνα δεν δέχεται να βάλει «λουκέτο» στις δύο εταιρείες όπως της υποδεικνύουν οι πιστωτές και επιμένει στο σχέδιο διάσπασης των εταιρειών, κάτι που έφερε νέα αναβολή στην τηλεδιάσκεψη που επρόκειτο να γίνει με τους δανειστές για το θέμα. Και όλα αυτά ενώ η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών συνιστά προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση δηλώνει αμετακίνητη στη θέση της ότι συζητεί μόνον τη διάσπαση του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), με την ταυτόχρονη διάσωση του πρώτου σκέλους, και επ’ ουδενί δέχεται την άποψη της τρόικας για ρευστοποίηση της εταιρίας. Παράλληλα, η τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής της τρόικας, αναβλήθηκε εκ νέου, το πιθανότερο για την επόμενη εβδομάδα.

Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, με αντικείμενο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας.

«Δεν υπάρχει για εμάς άλλο σενάριο», επισήμανε χαρακτηριστικά το συγκεκριμένο στέλεχος, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να βρεθεί λύση το ταχύτερο δυνατόν- παρότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα- καθώς αφ’ ενός το ζήτημα συνδέεται με τη δόση του 1 δισ. ευρώ, ενώ αφ’ ετέρου δεν πρέπει να ματαιωθούν οι παραγγελίες». Εν προκειμένω, σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς είναι να ολοκληρωθούν πρώτα οι ανεκτέλεστες παραγγελίες στα ΕΑΣ, ύψους 250 εκατ. ευρώ συνολικά από Μαρόκο και ΗΠΑ, και στη συνέχεια να ακολουθήσει η σταδιακή σμίκρυνση και αναδιοργάνωση της επιχείρησης.

Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανέφεραν, επίσης, ότι το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛΒΟ συζητείται σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Στην τρόικα έχει ήδη προταθεί να ακολουθηθεί το ίδιο «μοντέλο» με τα ΕΑΣ, ήτοι να διαχωριστεί το πολιτικό από το στρατιωτικό σκέλος και να μετατραπεί το εργοστάσιο σε στρατιωτική μονάδα παραγωγής.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.