ΚΟΣΜΟΣ

Τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι

Κατηγορούμενος για την «11η Σεπτεμβρίου» καταγγέλλει βασανισμό

Κατηγορούμενος για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 κατήγγειλε ότι ενόσω κρατείτο από την CIA τον υπέβαλαν σε βασανιστήρια με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό του στο κεφάλι.

Κατηγορούμενος για την «11η Σεπτεμβρίου» καταγγέλλει βασανισμό

Πρόκειται για τον Αμάρ αλ-Μπαλούχι, ο οποίος υποφέρει από χρόνια προβλήματα υγείας εξαιτίας, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος και οι άλλοι κατηγορούμενοι, βασανιστηρίων που υπέστησαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση από τη CIA μεταξύ της περιόδου 2003 και 2006, είπε ο δικηγόρος του, Τζέιμς Κόνελ. Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζει ο κατηγορούμενος περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης και παραισθήσεις.

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι η κακομεταχείρισή τους περιελάμβανε ξυλοδαρμούς, στέρηση ύπνου, υποβολή σε ακραίες θερμοκρασίες, στάσεις που προκαλούν στρες καθώς και μια τεχνική προσομοίωσης πνιγμού.

Ο δικηγόρος του Κόνελ ενώπιον δικαστηρίου αρμόδιου για εγκλήματα πολέμου αναφέρθηκε στους τραυματισμούς του αλ-Μπαλούχι προκειμένου να τονίσει ότι οι κατηγορούμενοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καταγγείλουν την κακομεταχείριση που έχουν δεχτεί, παρά τη διεθνή συνθήκη που απαγορεύει τα βασανιστήρια και απαιτεί από τις ΗΠΑ να παρέχει στα θύματα το δικαίωμα προσφυγής, αναφέρει δημοσιογράφος του Reuters που ήταν παρών στο δικαστήριο.

Στόχος της προδικαστικής ακρόασης είναι να αποφασίσει ο στρατιωτικός δικαστής τους κανόνες παρουσίασης των στοιχείων που θα πρέπει να ακολουθηθούν κατά τη διάρκεια της δίκης, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο επόμενο έτος.

Oι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι επειδή έχει απαγορευτεί στους κατηγορούμενους η παρουσίαση αποδειχτικών στοιχείων για τα βασανιστήρια, το στρατιωτικό δικαστήριο που έχει επιληφθεί της υπόθεσης παραβιάζει στη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών του 1984 κατά των βασανιστηρίων.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.